Ιστορική εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία

Ιστορική εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία 

 

Ιστορική εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, όπου οι τέσσερις αντίπαλοι διεκδικούν την πρωτιά σε μία κρίσιμη εποχή για τη χώρα τους. Κυριακή και Δευτέρα εκατομμύρια Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες και καλούνται να επιλέξουν τον καταλληλότερο πρωθυπουργό για να βγάλει την Ιταλία από την κρίση. 

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο κεντροαριστερός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος στην τελευταία του προεκλογική ομιλία επιτέθηκε στους αντιπάλους του τονίζοντας: «Θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι εγώ είμαι γιος ενός μηχανικού αυτοκινήτων, ενώ άλλοι, όπως ο Γκρίλο, έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων», για να δεχθεί την αντίδραση του Μπέπε Γκρίλο: «Εγώ δισεκατομμυριούχος; Ένα παράσιτο είμαι!» απάντησε ο ηγέτης των «Πέντε Αστέρων». Ο συνεργάτης του Μπερσάνι, σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι προτίμησε να αφήσει υπονοούμενα για τον έτερο αντίπαλό τους, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λέγοντας: «Αυτή δεν είναι η στιγμή της κριτικής, αλλά της υποστήριξης. Η στιγμή των πολλών που θέλουν να στείλουν σπίτι του τον άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια, φρόντισε μόνο τα συμφέροντά του».

Ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση καθώς πάσχει από επιπεφυκίτιδα. Έτσι, απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης και υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις κατώτατες συντάξεις, ενώ δήλωσε πρόθυμος ακόμη και να δώσει από την τσέπη του τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, για την επιστροφή του φόρου ιδιοκατοίκησης του 2012.

Από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι, επικεφαλής της κεντρώας μετριοπαθούς συμμαχίας, επιτέθηκε κι αυτός στον Μπέπε Γκρίλο αναφέροντας: «Ο Γκρίλο θέλει μόνον να γυρίσουμε πίσω, δεν προτείνει λύσεις, αλλά η χώρα χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, κάποιον που να ξέρει να λύνει τα προβλήματα και να οικοδομεί το μέλλον», υποστήριξε ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ύφεση τελειώνει, όπως δείχνουν, πλέον, και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η «απειλή» Μπερλουσκόνι, στο μεταξύ, προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας, καθώς ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε ευθέως τους Ιταλούς να μην ψηφίσουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε την προτίμησή του στον νυν υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τεχνοκράτη Μάριο Μόντι. 

Η δημοφιλία του Μπερλουσκόνι τίθεται στο στόχαστρο, καθώς ύστερα από τη διακυβέρνησή του που έφερε την Ιταλία στο χείλος του γκρεμού με τα σκάνδαλα και τις καταχρήσεις, υπάρχουν ακόμη φανατικοί ψηφοφόροι που θα στηρίξουν και σ’ αυτές τις εκλογές τον «άτακτο» Καβαλιέρε. 

Αβεβαιότητα, στο μεταξύ, επικρατεί σχετικά με το πραγματικό ποσοστό των αναποφάσιστων: μέρος των δημοσκοπικών εταιρειών αναφέρει ότι αγγίζουν ακόμη και το 30%. Πολλοί αναλυτές επιμένουν, όμως, ότι αν κάποιος λάβει προσεκτικά υπόψη του τα ποσοστά αποχής των βουλευτικών εκλογών του 2008, το πραγματικό ποσοστό των αναποφάσιστων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% με 12%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου – η τελευταία επιτρεπόμενη ημερομηνία δημοσίευσης δημοσκοπήσεων – η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι προηγείται περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Μπερλουσκόνι στη Βουλή και 7 μονάδες στη Γερουσία.

Προεκλογικό φάουλ από τον Μπερλουσκόνι

Αίσθηση στην Ιταλία και οργή στους υποψηφίους των εκλογών προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος δεν σεβάστηκε, με τον τρόπο αυτό, την καθιερωμένη «ημέρα σιωπής» που προηγείται της ψήφου.

Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην ομάδα της Μίλαν, ο «Καβαλιέρε» με δηλώσεις του καταφέρθηκε κατά της Δικαιοσύνης, αλλά και των συνυποψήφιών του για τον προεκλογικό θώκο. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί ευθεία παραβίαση του εκλογικού νόμου που ορίζει ότι απαγορεύονται προεκλογικές δηλώσεις 24 ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης. 

Ήδη ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας «Επανάσταση Πολιτών», Αντόνιο Ινγκρόια, ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για παραβίαση των κανόνων της προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται πηγές από το στρατηγείο του Μπερλουσκόνι, συνεργάτες του «καβαλιέρε» υποστήριξαν ότι έγινε παρανόηση καθώς οι δηλώσεις θα έπρεπε να «παίξουν» μετά τη Δευτέρα, όταν και θα κλείσουν οι κάλπες.

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ