Βραβείο ειρήνης στον Ολάντ

Βραβείο ειρήνης στον Ολάντ

 

Το βραβείο «Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί» της UNESCO για την επιδίωξη της ειρήνης θα απονεμηθεί στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική γραμματεία του αριστείου, ο Ολάντ τιμάται «για τη σημαντική συνεισφορά του στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αφρική».

Η επιτροπή επιλογής εκτίμησε «την αλληλεγγύη που επέδειξε η Γαλλία απέναντι στους αφρικανικούς λαούς» με την επέμβασή της στο Μαλί, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η ημερομηνία απονομής του βραβείου, που συνοδεύεται από ποσό 150.000 δολαρίων, δεν έχει αποφασισθεί ακόμη.

 Ο Ολάντ επελέγη να διαδεχθεί στη διάκριση αυτή, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια, την αργεντίνικη ΜΚΟ Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου, που είχαν επιλεγεί το 2010 και τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα, που είχε διακριθεί το 2008.

Σύμφωνα με την UNESCO, το βραβείο Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί «προτείνει την τίμηση προσωπικοτήτων ακόμη εν ζωή, θεσμούς, ή δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται ακόμη και έχουν συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό να προαχθεί, να επιδιωχθεί, να διαφυλαχθεί και να εμπεδωθεί η ειρήνη».

Την επιτροπή απονομής απαρτίζουν περίπου δέκα διεθνείς προσωπικότητες. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται η πρώην πρόεδρος της Ισλανδίας Βίγκντις Φινμπογκαντότιρ, ή ο πρώην πρόεδρος της Μοζαμβίκης Ζουακίμ Σισάνου. Το βραβείο φέρει το όνομα του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Ακτής Ελεφαντοστού Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ