Η εκκλησία προτιμά τον Μάριο Μόντι

Η εκκλησία προτιμά τον Μάριο Μόντι

Ο Μάριο Μόντι, ο αυστηρός καθολικός καθηγητής, είναι σίγουρα ο “κρυφός” εκλεκτός τους. Ωστόσο το Βατικανό και η Εκκλησία δείχνουν επιφυλακτικοί για το μέλλον: η προοπτική της εξ ανάγκης συμμαχίας του με τη λαϊκιστική κεντροαριστερά τους φοβίζει.

Ενώ από την άλλη πλευρά του Τίβερη, το μικρότερο κράτος του κόσμου είναι σε αναβρασμό μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου 8ου, η ψήφος των καθολικών στην Ιταλία παραμένει για τα ιταλικά κόμματα μια μη αμελητέα μεταβλητή: μόνο ο κωμικός Μπέπε Γκρίγιο δηλώνει ανοικτά ότι δεν τον ενδιαφέρει διόλου η γνώμη της Εκκλησίας. Όλοι οι άλλοι ηγέτες εξέφρασαν το σεβασμό τους για τον Ποντίφικα.

Στη χώρα του Πεπόνε και του Δον Καμίλο, η ψήφος των καθολικών σκορπίζεται ανάμεσα στην κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και στη λίστα “Επιλογή Πολιτών” του Μάριο Μόντι.

Η εφημερίδα του Βατικανού, η Osservatore Romano, ήταν αυτή που είχε εκφράσει εντυπωσιακά το Δεκέμβριο την υποστήριξη της Αγίας Έδρας την υποψηφιότητα στις εκλογές του Μάριο Μόντι, πιστού καθολικού.

Πρόεδρος της ιταλικής Επισκοπικής Συνόδου, ο καρδινάλιος Αντζελο Μπανιάσκο, ιδιαίτερα επικριτικός επί πρωθυπουργίας Μπερλουσκόνι, είχε επίσης δηλώσει τη συναίνεσή του στο πρόγραμμα λιτότητας του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου, υποστηρίζοντας δημόσια τη συνέχισή του.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα του Βατικανού Σάντρο Ματζίστερ, ο Αντρέα Ρικάρντι, ο ιδρυτής της καθολικής κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου και υπουργός διεθνούς συνεργασίας “είχε άμεση επιρροή στην επιλογή του Μάριο Μόντι” να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Ρικάρντι είναι σήμερα ένας από τους πιο προβεβλημένους ηγέτες του κινήματος αυτού στα μέσα ενημέρωσης, ενώ αρκετά στελέχη του Αγίου Αιγιδίου θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές.

“Ο Ρικάρντι παίζει ρόλο συμβούλου του Μόντι” και “η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου κατάφερε να δημιουργήσει με τον Ποντίφικα μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης” μέσω του αρχιεπισκόπου Γκέοργκ Γκανσβάιν, του προσωπικού γραμματέα του. Ο Μάριο Μόντι πήγε οκτώ φορές να συναντήσει τον Πάπα μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης των τεχνοκρατών το φθινόπωρο του 2011.

Ωστόσο, καθώς η προεκλογική εκστρατεία εξελισσόταν, η στήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν πιο συγκρατημένη απέναντι στο κίνημα του Μόντι.

“Οι επίσκοποι έκαναν ένα βήμα πίσω. Ο Μπανιάσκο έκρινε φρόνιμο να τηρηθεί μια ισαπόσταση απέναντι στα διαφορετικά κόμματα”, εκτιμά ο ειδικός επί θεμάτων Βατικανού Αντρέα Τορνιέλι στην ιστοσελίδα Vatican Insider.

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ