Νέο σκάνδαλο στην Ισπανία

Νέο σκάνδαλο στην Ισπανία

 

Νέο σκάνδαλο πλήττει την Ισπανία, μετά τις παρακολουθήσεις πολιτικών. Η ισπανική κυβέρνηση θα ερευνήσει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα ιδιωτικό γραφείο ερευνών, που φέρεται να εργαζόταν για λογαριασμό πολιτικών κομμάτων παρακολουθούσε πολιτικούς στην αυτόνομη περιοχή της Καταλονία.

“Η αστυνομία θα ερευνήσει την υπόθεση «εις βάθος»”, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ.

Ωστόσο πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας κάνουν λόγο για «παρακολούθηση πολιτικών από διάφορα κόμματα, επιχειρηματιών, δικαστών και δικηγόρων, τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το γραφείο εργαζόταν για λογαριασμό πολλών πολιτικών κομμάτων.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν η Αλίθια Σάντσεθ-Καμάτσο, επικεφαλής στην Καταλονία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, κατήγγειλε στην αστυνομία ότι μία συνομιλία της με άλλο πρόσωπο είχε καταγραφεί σ’ εστιατόριο της Βαρκελώνης το 2010.

«Ένας αστυνομικός, ο οποίος συνεργαζόταν επίσημα με το ιδιωτικό γραφείο ερευνών, παρέδωσε δεκάδες σχετικούς φακέλους στις διωκτικές αρχές», υπογραμμίζει η εφημερίδα Ελ Παΐς. Ο εκπρόσωπος των Καταλανών Σοσιαλιστών Πέρε Ναβάρο παραδέχθηκε ότι το κόμμα του είχε προσλάβει το γραφείο για διάφορες υπηρεσίες, προσδιορίζοντας όμως ότι έγινε για λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Φραντσέσκ Ομς προσπάθησε να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι το άδηλο κίνητρο της προβολής του είναι να αποδυναμώσει τις προσπάθειες αποσκίρτησης της αυτόνομης περιοχής από την Ισπανία.

Οι νέες καταγγελίες δίνουν μία άλλη πτυχή στην σκανδαλολογία στην Ισπανία, έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι ο Ραχόι κι άλλα στελέχη του ΡΡ λάμβαναν μυστικές χρηματοδοτήσεις επί χρόνια από διάφορες επιχειρήσεις. Η υπόθεση έχει πλήξει ιδιαίτερα την κυβέρνηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ