Τα παιδιά μαθαίνουν την αξία του χρήματος

Τα παιδιά μαθαίνουν την αξία του χρήματος

 

 

Μία ολόκληρη παιδική πόλη εγκαινιάζεται τον Μάρτιο στη Μόσχα. Παιδιά ηλικίας από τεσσάρων μέχρι δεκατεσσάρων ετών θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορα επαγγέλματα… «κερδίζοντας» χρήματα!

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, είναι κάτι παραπάνω από ένα ψυχαγωγικό πάρκο!

Τα παιδιά στις μέρες μας δεν ονειρεύονται να κάνουν ένα επάγγελμα επειδή τους αρέσει αλλά συνήθως το επιλέγουν ορμώμενοι από άλλους παράγοντες!

Επίσης, δεν έχουν σωστή αντίληψη για την αξία του χρήματος, δεν καταλαβαίνουν για παράδειγμα, αν 100 ευρώ για ένα παιχνίδι είναι πολλά ή λίγα. Τους αρκεί απλά να το αποκτήσουν!

Το πρόγραμμα “Μαστερσλάβλ”, με στόχο να βοηθήσει παιδιά και γονείς, ανοίγει τις πύλες του  την άνοιξη, και θα λειτουργεί ως χώρος, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα επαγγέλματα, να κερδίζουν χρήματα και να τα ξοδεύουν επιτόπου, είτε  για διασκέδαση, είτε για  περαιτέρω μάθηση.

Το “Μαστερσλάβλ”, θα είναι με ολόκληρη πόλη, έκτασης 6000 τ.μ  με 60 κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις. Θα διαθέτει όσα έχει μια  κανονική πόλη: τράπεζα, σιδηροδρομικό σταθμό, θέατρο, νοσοκομείο, πανεπιστήμιο, πυροσβεστικό σταθμό, κ.ά.

 

Εδώ, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν διάφορες τέχνες και ν’ ασκήσουν οποιοδήποτε επάγγελμα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για  συνδυασμό αναψυχής και εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ιδέα των ιδρυτών, οι επισκέπτες του “Μαστερσλάβλ” πρέπει να κατανοήσουν, μέσα από τη δική τους εμπειρία, από πού προέρχονται τα χρήματα, τι σημασία έχει η εκπαίδευση, και γενικά, τι επαγγέλματα υπάρχουν και πως μέσω της εργασίας παράγεται έργο.

Εκτός τούτου, οι δημιουργοί του προγράμματος προβλέπουν τη δυνατότητα εφαρμογής μιας ιδιαίτερης εκπαιδευτικής μεθόδου, όπου τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να σπουδάζουν και να εργάζονται μαζί με όλους, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

 

Μάθημα πρώτο: Διαχείριση χρήματος

 

Ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιείται η διαμονή στο πάρκο είναι περίπου ο εξής: οι γονείς αγοράζουν με 20 € ένα εισιτήριο για το παιδί τους, για τη μία από τις δύο ημερήσιες βάρδιες: η κάθε βάρδια έχει διάρκεια τεσσάρων ωρών. Στην είσοδο ,ο μικρός δημότης του Μαστερσλάβλ λαμβάνει στα χέρια του το τοπικό νόμισμα – 80 χρυσά τάλαντα, τα οποία μπορεί να δαπανήσει σε ψυχαγωγία ή εκπαίδευση μέσα στην πόλη. Οι τιμές στην πόλη ποικίλουν, ωστόσο, μια μέση απόδειξη θα αντιστοιχεί σε περίπου είκοσι “τάλαντα”.

 

Η παρακολούθηση των εργαστηριών περιλαμβάνει τρία στάδια επαγγελματικής κατάρτισης: βασικές γνώσεις για αρχάριους, εργαστήρια και μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης. Μόλις έρθει ο μικρός δημότης στην πόλη, με ένα ειδικό τρένο, κατευθύνεται αμέσως στην τράπεζα, για να εξαργυρώσει την επιταγή, και κατόπιν στην υπηρεσία επαγγελματικής απασχόλησης, για να μάθει για τις διαθέσιμες θέσεις στον εκπαιδευτικό και εργασιακό χώρο. Το παιδί μαθαίνει και, ταυτόχρονα, μπορεί να κερδίσει “παιδικό” χρήμα. Θα έχει τη δυνατότητα να βγάζει πιο πολλά λεφτά και να ξοδεύει περισσότερα για ψυχαγωγία.

 

Ευκαιρίες κέρδους… με διαφάνεια

 

Οι έμπειροι γονείς μπορούν να φανταστούν την εικόνα του παιδιού τους να στέκεται στη μέση του δρόμου, αμήχανο και χωρίς καθόλου χρήματα στην τσέπη. Στα πρώτα δέκα λεπτά  να τα  έχει ξοδέψει  όλα για ψυχαγωγία και να μην του έχει μείνει τίποτε για τα μαθήματα. Μια τέτοια εκδοχή όμως αποκλείεται. Όπως διαβεβαιώνουν οι δημιουργοί του προγράμματος, στο Μιροσλάβλ, το να κερδίσει κανείς “τάλαντα” θα είναι πανεύκολο. Μπορεί να κάνει κάτι απλό, όπως να τακτοποιήσει το εργαστήριο μετά το μάθημα, ή να κάνει μια πιο δύσκολη δουλειά που προαπαιτεί κάποια επαγγελματική προετοιμασία. Εν πάση περιπτώσει, το παιδί δεν πρόκειται να μείνει ποτέ μόνο του, αν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ή αν απλώς βαρεθεί, οι υπάλληλοι τους προγράμματος θα το αναλάβουν αμέσως.

 

Αλλά δεν είναι εύκολο να ηρεμήσει η φαντασία ενός ανήσυχου γονέα. Τι θα κάνει το παιδί αν του δώσεις χρήματα; Μήπως του κατέβει και ασχοληθεί με την κερδοσκοπία, την απάτη και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Μιας και στην πόλη θα υπάρχει και η παιδική αστυνομία, τι να κάνει η αστυνομία χωρίς εγκληματίες;

 

“Φυσικά και τα σκεφτόμαστε όλα. Το σύστημα ανταμοιβής μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά και κάποιες παραβατικές διαθέσεις, αφού αντιγράφουν τα πάντα απ’ τους ενήλικες. Θα προσπαθήσουμε να αποκλείσουμε τέτοιες περιπτώσεις. Το νόμισμα είναι προστατευμένο από πλαστογραφία, ενώ όλες οι επιτυχίες, τα κέρδη και τα έξοδα ενός παιδιού θα καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Όλο το  οικονομικό σύστημα θα είναι απολύτως διαφανές”, λέει ο εμπνευστής και υπεύθυνος του έργου Βιτάλι Σουρβίλο.

 

Μια πρώτη επαγγελματική εμπειρία.

 

Η δημιουργοί του έργου διαβεβαιώνουν πως όλες οι διαδικασίες θα δοκιμάζονται και θα τροποποιούνται στην πορεία, μιας και το όλο εγχείρημα δεν έχει ανάλογο στον κόσμο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο κέντρων ψυχαγωγίας Kidzania, αλλά, σύμφωνα με τον Βιτάλι Σουρβίλο, το επάγγελμα του φούρναρη, του πυροσβέστη ή του αστυνόμου παρουσιάζεται εκεί μόνο και μόνο ως είδος ψυχαγωγίας, το οποίο είναι πάντα ίδιο, όπου και να πας. Ενώ το “Μαστερσλάβλ” στοχεύει στο να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν νέα επαγγέλματα, να βελτιωθούν στα πλαίσιά τους, και να αξιοποιήσουν τις νέες γνώσεις στην καθημερινή τους ζωή και στο μελλοντικό τους επάγγελμα.

 

Οι εμπνευστές του έργου επένδυσαν σ” αυτό γύρω στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται ότι περίπου 500 χιλιάδες άτομα θα επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο. Το προσωπικό του “Μαστερσλάβλ” αποτελείται από περισσότερους από διακόσιους εργαζόμενους. Η πόλη της ψυχαγωγίας  κατασκευάζεται στον πύργο Evolution Tower του εμπορικού κέντρου “Μοσκβά-σίτι”. Ο Βιτάλι Σουρβίλο, μαζί με τους συνεργάτες του, σχεδιάζει  ήδη να επεκτείνει την εμπειρία του “Μαστερσλάβλ” σε άλλες πόλεις, αν και στην περιφέρεια τα πάρκα αυτά θα είναι πιο μικρά. Θα χρειαστεί μια προσαρμογή στον αριθμό των παιδιών, καθώς και στις οικονομικές δυνατότητες των γονέων.

 

Αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να έχει τεράστια αποδοχή και επιτυχία! Αν τα πράγματα πάνε βάση σχεδιασμού και προγράμματος,  θα ήταν πολύ ωφέλιμο να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, όπως άλλωστε ήδη συζητάτε!

 

 

 

 

Πηγή: metrogreece.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ