Μαλί: Γάλλοι «σφυροκοπούν» στρατόπεδα ανταρτών

Μαλί: Γάλλοι «σφυροκοπούν» στρατόπεδα ανταρτών

Γαλλικά μαχητικά σφυροκόπησαν την Κυριακή στρατόπεδα των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Μαλί, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές, την επομένη της επίσκεψης του γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ που έγινε δεκτός ως “σωτήρας” στη δυτικοαφρικανική χώρα.

Ο Τιερί Μπουρκάρ, εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού στο Παρίσι, δήλωσε πως οι νυχτερινές επιδρομές είχαν στόχο βάσεις επιμελητείας και στρατόπεδα εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν οι συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα αντάρτες κοντά στην πόλη Τεσαλίτ, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

«Επρόκειτο για σημαντικά αεροπορικά πλήγματα», δήλωσε ο Μουκάρ στο πρακτορείο Reuters.

Η Τεσαλίτ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας Κιντάλ, είναι μία από τις σημαντικές πύλες στα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς όπου οι αντάρτες αναζήτησαν καταφύγιο μετά την έξοδό τους από τις κυριότερες πόλεις.

Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης πως οι αντάρτες κρατούν ομήρους σε αυτά τα βουνά επτά πολίτες της τους οποίους απήγαγαν τα τελευταία χρόνια από την περιοχή της Σαχάρας.

Πηγές του στρατού του Μαλί δήλωσαν πως στρατεύματα από τη Γαλλία και το Τσαντ συγκρούστηκαν το Σάββατο με μέλη της οργάνωσης μαχητών Ansar Dine στην περιοχή γύρω από το Κιντάλ.

Γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις έφυγαν από την πόλη Γκάο για να ενισχύσουν τα συντάγματα από τη Γαλλία και το Τσαντ που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο του Κιντάλ.

Η ίδια η πόλη Κιντάλ ελέγχεται από την οργάνωση ανταρτών Τουαρέγκ MNLA που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας. Κατέλαβε την πόλη από τους μαχητές της Ansar Dine πριν από έξι ημέρες.

 

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 3.500 στρατιώτες στο έδαφος, μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα στη διάρκεια της επιχείρησης Serval (Αιλουροειδές) που έχει σπάσει τη δεκάμηνη κατοχή των ισλαμιστών στις πόλεις του βόρειου Μαλί, όπου επέβαλαν με τη βία το νόμο της σαρία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ