H Μέρκελ ετοιμάζει μεταρρυθμίσεις

H Μέρκελ ετοιμάζει μεταρρυθμίσεις

Κοινή πρόταση για μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης ετοιμάζονται να υποβάλουν τον Μάιο η Γερμανία και η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων που λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας «σκοπεύουν να παρουσιάσουν τον Μάιο κοινές προτάσεις, για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου», δήλωσε η Μέρκελ, ενώ ο Ολάντ επισήμανε ότι οι δύο χώρες «συμμερίζονται την επιθυμία για ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αντιμετώπιση της ανεργίας».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της γερμανικής υπηρεσίας του πρακτορείου Ρόιτερς, η συζήτηση θα αφορά δεσμευτικές συμφωνίες, πέρα από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την Τραπεζική Ένωση, ενδεχομένως και το αίτημα κάποιων χωρών για την δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αλληλεγγύης ώστε να παρέχεται βοήθεια σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υψηλής ανεργίας.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν πάντως κατ’ επανάληψη την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τόσο την διμερή συνεργασία τους όσο και την συνεννόηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο 19σέλιδο σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σύσταση ομάδας εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους των δύο χωρών, η λειτουργία κοινού γραφείου εύρεσης εργασίας και η σύμπραξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ