Συγγνώμη για τις υιοθεσίες

Συγγνώμη για τις υιοθεσίες

 

Η Αυστραλία θα ζητήσει επισήμως συγγνώμη επειδή ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες μητέρες, πολλές από αυτές ανύπαντρες, να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους τα οποία δόθηκαν για υιοθεσία τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Νίκολα Ρόξον, η επίσημη συγγνώμη θα εκφραστεί ενώπιον του κοινοβουλίου στις 21 Μαρτίου.

“Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τον πόνο και τα δεινά όσων επλήγησαν από αυτές τις πρακτικές”, δήλωσε η υπουργός.

Ερευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτιο πως περίπου 225.000 παιδιά απομακρύνθηκαν δια της βίας από τις μητέρες τους. Η επιτροπή αποφάσισε εκτός από την επίσημη συγγνώμη του κράτους να δοθούν και αποζημιώσεις.

Η έρευνα συγκέντρωσε εκατοντάδες μαρτυρίες γυναικών και παιδιών των οποίων οι ζωές σημαδεύτηκαν από τους αναγκαστικούς χωρισμούς, που συνήθως οργάνωναν θρησκευτικές οργανώσεις. Οι περισσότεροι συνέβησαν από το 1951 ως το 1975 σε μια Αυστραλία ιδιαίτερα συντηρητική τότε.

Εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης οι ανύπαντρες νεαρές γυναίκες που εγκυμονούσαν στέλνοντας σε συγγενείς ή σε εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Ήδη πριν από τη γέννησή τους τα παιδιά αυτά ήταν προορισμένα για υιοθεσία. Οι μητέρες ήταν υποχρεωμένες να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αφού η υιοθεσία ήταν κάτι το αναπόφευκτο. Αρκετές φορές ακόμα και οι υπογραφές τους είχαν πλαστογραφηθεί.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ