Οι Γερμανίδες… δεν κάνουν παιδιά

Οι Γερμανίδες… δεν κάνουν παιδιά

 

 

Ο αριθμός των γεννήσεων στη Γερμανία μειώνεται. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη κατ` εντολή της κυβέρνησης, εργαζόμενες γυναίκες προτιμούν να μην κάνουν παιδιά φοβούμενες ότι δεν θα μπορούν να είναι καλές μητέρες.

Ποτέ δεν ήταν τόσο μη ελκυστική η απόκτηση παιδιών στη Γερμανία όσο σήμερα. Σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών, ένας από τους σοβαρότερους λόγους που εργαζόμενες Γερμανίδες αποφεύγουν να δημιουργήσουν οικογένεια είναι η δυσκολία να συνδυάσουν την άσκηση του επαγγέλματός τους με την ανατροφή των παιδιών. Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η έρευνα διαπιστώνει επίσης την απουσία αναγνώρισης του ρόλου της εργαζόμενης μητέρας στη Γερμανία.

Για πρώτη φορά το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών, που υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο, θέτει στο επίκεντρο της έρευνας για την υπογεννητικότητα στη Γερμανία τη «συναισθηματική κατάσταση» των Γερμανών, την οποία συνδυάζει με τα υφιστάμενα ποσοτικά στοιχεία. Στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο δέκα χώρες με χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων από ότι στη Γερμανία. Έτσι, ενώ ο δείκτης γεννητικότητας στη Γερμανία αγγίζει το 1,39, στην Λετονία έχει διαμορφωθεί στο 1,17. στην κορυφή του συγκριτικού πίνακα είναι η Ισλανδία με δείκτη 2,2 παιδιά.

Eργαζόμενες γυναίκες προτιμούν να μην κάνουν παιδιά φοβούμενες ότι δεν θα μπορούν να είναι καλές μητέρες

Σε διεθνή σύγκριση η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που φαίνεται να έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν θα κάνουν παιδιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ένα τέταρτο περίπου των γυναικών που γεννήθηκαν μεταξύ 1964 και 1968 επέλεξαν συνειδητά να μην τεκνοποιήσουν. Ο Νόρμπερτ Σνάιντερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών, το αποδίδει στο γεγονός ότι ειδικά στη δυτική Γερμανία η άσκηση επαγγέλματος όταν έχει κανείς μικρά παιδιά, δεν γινόταν «ιδιαίτερα ανεκτή» από την κοινωνία.

Προφανώς όμως πολλοί Γερμανοί δεν θεωρούν πλέον τόσο σημαντικό να αποκτήσουν παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα, η επαγγελματική σταδιοδρομία, η αφιέρωση χρόνου για προσωπικές επαφές, φιλίες και χόμπι έχουν μεγαλύτερη αξία από τα παιδιά. Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης: «Τα παιδιά δεν είναι πλέον για όλους τους Γερμανούς το επίκεντρο της ζωής».   

 

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ