Καταδικάστηκε η Deutsche Bank

Καταδικάστηκε η Deutsche Bank

 

 

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Μονάχου να αποζημιώσει τους κληρονόμους του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Λέο Κιρχ, ο οποίος απεβίωσε το 2011, κρίνοντάς την υπεύθυνη για την χρεωκοπία της αυτοκρατορίας του το 2002.

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου το ακριβές ποσό της αποζημίωσης θα καθοριστεί από τους εμπειρογνώμονες που θα ερευνήσουν το θέμα. Τον Νοέμβριο πάντως το ίδιο δικαστήριο είχε εκτιμήσει ότι η ζημία που προκλήθηκε μπορεί να κυμαίνεται από 120 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη, κάτι που σημαίνει ότι η Deutsche Bank δεν μπορεί να την εφεσιβάλει.

Στον Κολοφώνα της δόξας του ο Λέο Κιρχ κατείχε τα αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης διαφόρων αθλημάτων, κυρίως των αγώνων της Μπουντεσλίγκα και της Φόρμουλα 1. Ιδιοκτησίας του ήταν επίσης ο όμιλος ProSiebenSat.1, το συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι Premiere και ένα μέρος του εκδοτικού ομίλου Springer.

 

O Λέο Κιρχ:

 

Όμως τον Φεβρουάριο του 2002 ο τότε διοικητής της Deutsche Bank Ροφλ Μπρόιερ είχε αμφισβητήσει δημοσίως τη φερεγγυότητα του Κιρχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό οικονομικό κανάλι Bloomberg. Δύο μήνες αργότερα ο όμιλος KirchMedia κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Ο Λέο Κιρχ θεωρούσε υπεύθυνους για την χρεοκοπία τον Ρολφ Μπρόιερ και την Deutsche Bank. Από το 2002 είχε καταθέσει μήνυση για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου. Επί δέκα χρόνια, ο ίδιος και οι δικηγόροι του βομβάρδιζαν την τράπεζα με μηνύσεις που ορισμένες φορές δεν είχαν καμία σχέση με την αρχική υπόθεση.

Ο Κιρχ υποστήριζε ότι ο Μπρόιερ σκόπιμα δυσφήμισε την οικονομική κατάσταση του ομίλου με σκοπό να αγοράσει αργότερα, σε εξευτελιστική τιμή, ένα μέρος του. Η Deutsche Bank όντως είχε εξαγοράσει το μερίδιο του Κιρχ στον όμιλο Springer, λίγους μήνες μετά την πτώχευση.

Όλες οι προσπάθειες που έγιναν για την επίτευξη φιλικού διακανονισμού -μια λύση που είχε προτείνει και το δικαστήριο του Μονάχου- απέτυχαν. Την τελευταία φορά, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε προταθεί να καταβάλει η Deutsche Bank περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ στους κληρονόμους του Λέο Κιρχ, όμως η τράπεζα υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή θεωρώντας το ποσό πολύ υψηλό.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ