Είναι το αντίπαλο δέος της ΝΑΣΑ;

Είναι το αντίπαλο δέος της ΝΑΣΑ;

 

Η ιδιωτική εταιρεία Golden Spike η οποία αποτελείται από πρώην στελέχη της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) έχει θέσει ως στόχο να στείλει δύο άτομα στο διάστημα έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το BBC.

Για να πραγματοποιήσει το εγχείρημα της, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα τεχνολογία και τεχνογνωσία σε πυραύλους και διαστημικές «κάψουλες». Η Golden Spike επιδιώκει να βαδίσει στο δρόμο που χάραξε η επίσης ιδιωτική επιχείρηση Spaxe X, η οποία μετέφερε φορτίο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μέχρι τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι το μόνο κράτος στον κόσμο που κατόρθωσε να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη τη δεκαετία του ’60. Έκτοτε, το υψηλότατο κόστος των αποστολών στο δορυφόρο της Γης έχει αναστείλει κάθε αντίστοιχη προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της Golden Spike, ‘Αλαν Στερν – πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της NASA – δήλωσε ότι η εταιρεία του σκοπεύει να προσφέρει διαστημικά ταξίδια σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα ταξίδια στο διάστημα αφενός παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον αφετέρου τα κράτη μπορεί να δελεαστούν και να αποδεχθούν την πρόταση για λόγους πρεστίζ.

«Δεν έχει να κάνει με το να είσαι πρωτοπόρος. Έχει να κάνει με την ένταξη στο κλαμπ του διαστήματος» τόνισε ο Στερν. Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε από εκεί που σταμάτησε η NASA τη δεκαετία του ’60. Στοχεύουμε να μετατρέψουμε τα διαστημικά ταξίδια σε εμπορικό προϊόν έως το 2020».

 

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, πρόκειται να γίνουν συνολικά 15 με 20 ταξίδια στο διάστημα. Πέραν του Στερν, η εταιρεία διαθέτει μια πλειάδα ατόμων με σπουδαία καριέρα στη NASA.

Ανάμεσα τους, ξεχωρίζουν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Τζέρι Γκρίφιν, που διετέλεσε διευθυντής πτήσεων την εποχή που η NASA «έτρεχε» τις διάσημες αποστολές «Απόλλο» καθώς και οι σύμβουλοι Μπιλ Ρίτσαρντσον (πρώην διοικητής διαστημικού λεωφορείου) και Όμερ Χίκαμ (πρώην μηχανικός).

Στην αντίπερα όχθη, αρκετοί ειδικοί αντιμετωπίζουν σκεπτικά την πρωτοβουλία. «Θεωρώ απίθανο να στεφθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, καθηγητής Αστρονομίας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

 

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ