ΗΠΑ: Ασαφείς οι δηλώσεις Μόρσι

ΗΠΑ: Ασαφείς οι δηλώσεις Μόρσι

 

Ο αντίκτυπος των δηλώσεων του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του, – το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απέκτησε διευρυμένες εξουσίες – είναι μόνο προσωρινές, εξακολουθεί να είναι ασαφής, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον ζητά περαιτέρω πληροφορίες και προσπαθεί να κατανοήσει το επίπεδο των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα, μεταξύ του προέδρου και των πολιτικών του αντιπάλων, δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department.

Η Βικτόρια Νιούλαντ είπε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σαφές τι ακριβώς αποφασίστηκε και αν οι πολιτικές παρατάξεις στην Αίγυπτο, αισθάνονται ότι οι τοποθετήσεις τους ελήφθησαν υπόψη. «Για μας φαίνεται ότι η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται» σημείωσε.

Η Νιούλαντ ανέφερε επίσης, πως δεν αληθεύει η πληροφορία ότι τα δάνεια από το Νομισματικό Ταμείο προς την Αίγυπτο, συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις.

«Ο κύριος λόγος είναι στην οικονομική αρένα … όχι στην πολιτική αρένα», σημείωσε η εκπρόσωπος του State Department. Νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι μια «σημαντική αλλαγή» στην οικονομική πολιτική της Αιγύπτου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το προσύμφωνο για ένα σχέδιο χορήγησης βοήθειας 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.

Η Βικτόρια Νιουλαντ δήλωσε επίσης ότι η δύναμη στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Αίγυπτο, έχει τις ρίζες της στην προσδοκία της Ουάσιγκτον ότι η αιγυπτιακή ηγεσία θα προωθήσει τους στόχους του λαού, για μια δημοκρατική, ανοικτή χώρα που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, επαίνεσαν την περασμένη εβδομάδα τον πρόεδρο Μόρσι, για το ρόλο του στη κατάπαυση του πυρός, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ