Ο Ρέντσι αντιγράφει το δημοψήφισμα Τσίπρα για τα μέτρα

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως δεν αποκλείουν ο Ρέντσι να μιμηθεί τον Τσίπρα και να προκηρύξει δημοψήφισμα για το εάν εγκρίνει ή όχι ο λαός τις μεταρρυθμίσεις του.

Μια σημαντική μεταρρύθμιση πάντως ο Ρέντσι την έκανε ήδη και αυτή είναι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στο μέλλον θα ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο. Όποιο κόμμα παίρνει πάνω από 40% θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Εάν κανένα κόμμα δεν πάρει αυτό το ποσοστό θα γίνονται επαναληπτικές εκλογές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός M.Ρέντσι έχει υποσχεθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Κάποιες έχουν ξεκινήσει. Ο νέος εκλογικός νόμος θα ξεκαθαρίζει στο μέλλον το πολιτικό τοπίο ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν να κάνει και δημοψήφισμα, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προετοιμάζεται για ένα καυτό φθινόπωρο. Η ιταλική γερουσία θα ψηφίσει μια συνταγματική αλλαγή, η οποία στην πραγματικότητα περιορίζει την εξουσία της. Ο Ρέντσι θέλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των δυο σωμάτων, ένα σύστημα το οποίο συχνά μέχρι σήμερα παρέλυε την πολιτική λειτουργία της χώρας.

«Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θέλουμε να επιβάλλουμε – από την αγορά εργασίας μέχρι τις συνταγματικές αλλαγές – είναι μια προσπάθεια να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο μετά από 20 χρόνια που η Ιταλία βρισκόταν σε μια φάση αδράνειας» λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Μέτρα χωρίς αποτέλεσμα

Ο χρόνος όμως πιέζει. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν δεν φαίνεται ακόμα να έχουν αποτελέσματα. Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας που κάνουν πιο εύκολες τις καταγγελίες των συμβάσεων και οι μικρές μειώσεις στις εισφορές των εργοδοτών δεν είναι ακόμα εμφανείς στην αγορά. Η ανεργία παρουσίασε μικρή αύξηση το καλοκαίρι και η οικονομία παρουσίασε αύξηση μόλις 0,2%. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη λέει ο 41 ετών Ρομπέρτο:

«Πάντα ψήφιζα αριστερά. Θα περίμενα όμως, για να πω την αλήθεια, πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα και λιγότερα λόγια. Αυτό που έκαναν με την καταγγελία των συμβάσεων είναι φοβερό. Αυτό που δεν έκανε ο Μπερλουσκόνι το κάνει τώρα αυτός».

Ο Ματέο Ρέντσι χρειάστηκε την υποστήριξη του κόμματος του Μπερλουσκόνι Forza Italia και στις αλλαγές στα εργασιακά. Η Λίγκα του Βορρά και τα 5 Αστέρια παραμένουν ακραιφνής αντιπολίτευση. Ο Στέφανο Φασίνα, βουλευτής που αποχώρησε από το κόμμα του Ρέντζι ισχυρίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι πλέον σοσιαλδημοκρατικό:

«Σε βασικά θέματα όπως η εργασία, η δημοκρατία, η παιδεία το πρόγραμμα έχει νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις».

«Ο Ρέντζι είναι αναγκαίο κακό»

Ο Ματέο Ρέντσι απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και δηλώνει πως ακολουθεί τον δρόμο που ακολούθησαν οι Σρέντερ και Μπλερ στην Ευρώπη. «Ο Ρέντσι είναι αναγκαίο κακό» δηλώνει ο πιο γνωστός Ιταλός συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο:

«Ο Ρέντσι φρόντισε ώστε να υπάρξει μια επιτάχυνση. Καλές ή κακές προχωράει σε μεταρρυθμίσεις. Ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε κάποιες στα 20 χρόνια αλλά δεν έκανε ποτέ καμία».

 

 

Δείτε επίσης

Κομισιόν: Ελάφρυνση χρέους μόνο με μεγάλο συνασπισμό

FT: Οι εκλογές και το μαστίγιο του Grexit για “μεταρρυθμίσεις”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ