Καταγγέλλουν θεσμική εκτροπή

Πρώτη καταχώρηση: 22/06/2012 - 13:15

Τελευταία δημοσίευση: 22/06/2012 13:15Πολιτική

Καταγγέλλουν θεσμική εκτροπή

Σκληρή κριτική «στην πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησης» ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Με δήλωσή της, η κ. Κωνσταντοπούλου σχολιάζοντας τη συμφωνία των τριών κομμάτων, τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θεσμό της βουλής και τον θεσμικό ρόλο της Αντιπολίτευσης. «Η εξαγγελία αυτή συνιστά Θεσμική εκτροπή».


Η κ. Κωνσνταντοπούλου, σχολιάζοντας τη φράση του κειμένου: «να προσαρμοστεί η άσκηση του νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας» υποστηρίζει ότι «Η φράση αυτή είναι αποκαλυπτική της πρόθεσης να φαλκιδευθεί η δυνατότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και από την ελάσσονα αντιπολίτευση. Και βέβαια, όχι μόνον δεν αναβαθμίζεται έτσι η λειτουργία του Κοινοβουλίου, αλλά υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, σε πλήρη στοίχιση με την πρακτική ψήφισης των Μνημονίων, που μετέτρεψε το Κοινοβούλιο σε διακοσμητικό στοιχείο και απομάκρυνε τη Βουλή από τη ζωντανή πραγματικότητα της κοινωνίας».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ο σεβασμός των θεσμών αποτελεί αυτοτελή αξία. Ωστόσο, η πρώτη πράξη της νέας Κυβέρνησης σηματοδοτεί απόπειρα περαιτέρω υποβάθμισης τόσο του θεσμού της Βουλής όσο και του συνταγματικά και θεσμικά κατοχυρωμένου ρόλου της Αντιπολίτευσης.

Η κατακλείδα του κειμένου που ονομάστηκε «οδικός χάρτης» της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει την εξής μοναδική και πλέον ανησυχητική εξαγγελία:

«Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση του νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου».

Η εξαγγελία αυτή συνιστά από μόνη της θεσμική εκτροπή και αποτελεί ομολογία ότι στόχος είναι, και πάλι, η δημιουργία «Κυβερνητικής Βουλής», σε πλήρη αναντιστοιχία με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς:

Η Βουλή, ως γνωστόν δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί (συγκαλείται μόλις την 28/6/2012, σύμφωνα με το ΦΕΚ διάλυσης της προηγούμενης Βουλής) και πρόκειται να εκλέξει το Προεδρείο της με μυστική ψηφοφορία στην επόμενη συνεδρίασή της. Επίσης, στη Δημοκρατία, η νομοθετική εξουσία ασκείται ανεξάρτητα από την εκτελεστική. Το να προκαταλαμβάνεται το τι θα πράξει ένα μη εκλεγέν ακόμη Προεδρείο μιας μη συγκροτηθείσης Βουλής, κατά τρόπον ώστε να παρίσταται εντελώς εικονική η λειτουργία των θεσμών, είναι ενδεικτικό της πλήρους απαξίωσης του Συνταγματικού και Δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου.

Το ίδιο ισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για την προεξόφληση όχι μόνον της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής (κατά πλήρη περιφρόνηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας συνείδησης και ψήφου των βουλευτών), αλλά και για το περιεχόμενο αυτής της αλλαγής:  «να προσαρμοστεί η άσκηση του νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας»
Η φράση αυτή είναι αποκαλυπτική της πρόθεσης να φαλκιδευθεί η δυνατότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και από την ελάσσονα αντιπολίτευση. Και βέβαια, όχι μόνον δεν αναβαθμίζεται έτσι η λειτουργία του Κοινοβουλίου, αλλά υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, σε πλήρη στοίχιση με την πρακτική ψήφισης των Μνημονίων, που μετέτρεψε το Κοινοβούλιο σε διακοσμητικό στοιχείο και απομάκρυνε τη Βουλή από τη ζωντανή πραγματικότητα της κοινωνίας.

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι τα συμπράττοντα κόμματα της νέας Κυβέρνησης δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να δεσμευθούν σε τίποτε για τους ανέργους, για τους εργαζομένους, για τους συνταξιούχους, για τους μαστιζόμενους νέους, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τους χειμαζόμενους αγρότες, για τους ασθενείς, για την κατάργηση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, για την αναζήτηση ευθυνών για τα πολιτικά σκάνδαλα, την διαφθορά και την κλεπτοκρατία, για την ευθύνη υπαγωγής της χώρας μας στην επιτήρηση με ακρωτηριασμό κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά δεν παρέλειψαν να εξαγγείλουν ως μοναδική ρητή δέσμευση, μια νέα θεσμική εκτροπή. Και, στην βιασύνη τους, λησμόνησαν ακόμη και την κοινοβουλευτική παράδοση συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων σε οποιαδήποτε αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι, όσο υπάρχει ακόμη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα μας, η Κοινοβουλευτική Λειτουργία δεν εξαγγέλλεται από την Κυβέρνηση. Το Προεδρείο της Βουλής (στο οποίο θεσμικά συμμετέχει η Αντιπολίτευση) δεν ενεργεί κατά παραγγελία της Κυβερνήσεως, ούτε λαμβάνει εντολές πριν καν εκλεγεί. Και, κυρίως, ο Κανονισμός της Βουλής έχει ως σκοπό να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την αναλογική αντιπροσώπευση και ακρόαση των Κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη και όχι να προστατεύει ή να δημιουργεί προνόμια για Κυβερνήσεις ή Κυβερνώσες Κομματικές Κοινοπραξίες.

 Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (14)
 • ManolisΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 19:59
  Επιτέλους άνθρωποι σαν τη Ζωή που δεν μασάν τα λόγια τους και ξέρουν να επιχειρηματολογούν.
 • Alkis GΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 19:53
  Έχετε φαγωθεί για τη Κωνσταντοπούλου ρε παιδιά. Έτσι είμαστε στη χώρα αυτή, μη δούμε κανένα σοβαρό άνθρωπο αμέσως να πέσουμε να τον φάμε.
 • ΕΜΥΣάββατο 23 Ιουνίου 2012, 15:16
  Να υποθέσω ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και μια είδηση που διάβασα, χωρίς να είμαι σίγουρη ότι αληθεύει, ότι κλείνει το κανάλι της Βουλής; Και μη βιαστείτε να μου πείτε τα γνωστά με τα οποία μας πιπιλάνε συνέχεια το μυαλό, περί πλεονάζοντος προσωπικού κ.λπ. Να μετατεθεί το πλεονάζον προσωπικό. Να εξορθολογιστεί η λειτουργία του καναλιού. Σκεφτείτε όμως ότι είναι η μοναδική πρωτογενής πηγή πληροφόρησης που έχει απομείνει στον Έλληνα πολίτη. Εκεί μπορεί να ακούσει τα όσα όντως λέγονται από τους εκπροσώπους του κι όχι αυτά που επιλέγουν να του δείξουν στα μονόλεπτά τους οι τεμοπρετεντέρηδες. Και σκεφτείτε επίσης πως αυτή η Βουλή θα είναι διαίτερη. Δεν ξαναείχαμε τέτοια Βουλή όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Συγκυβέρνηση δεξιοπασόκων και μασκαρεμένων πασόκων, η Αριστερά για πρώτη φορά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και στην ελάσσονα Αντιπολίτευση το ΚΚΕ, ένα πολύ "ενοχλητικό" δεξιό κόμμα, οι ΑΝΕΛ, που πολλές από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του αρχηγού του "έβγαζαν λαυράκι" και η χ.α.
  Το ότι τώρα θυμήθηκαν ότι το κανάλι της Βουλής ...επιβαρύνει τον προϋπολογισμό είναι, όσο να πει κανείς, λίγο περίεργο...
 • PanasΠαρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 18:49
  Ο Καραμανλής (Κωστάκης) έκλεισε τη βουλή για να γίνει παραγραφή , οι πασόκοι κατακρεούργησαν το σύνταγμα (όχι μόνο ο Βενιζέλος) τους θεσμούς (ούτε μόνο ο Παπούλιας) και πατάγαν ή δεν πατάγαν ανάλογα με τα συμφέροντάτους (νύχτα πέρασε το μνημόνιο σαν νόμος του κράτους). Τώρα αυτή η τερατογενής τρικομματική κυβέρνηση θα καταλύσει και ότι έμεινε και θα το ράψει στα μέτρα της τρόικα πούνε κυβέρνηση και των κυβερνώντων τσιρακίων της. Είδη ο Βενιζέλος έκανε συστάσεις τι αντιπολίτευση πρέπει να κάνει οι ΣΥΡΙΖΑ. Ε όχι και αξιοματική αντιπολίτευση η αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός απ τους νεοφιλελεύθερους , της αγορές τους τραπεζίτες τους καναλάρχες, θα τρέμει κ η Τρέμη με τον Πρετεντέρη Τσίμα κλπ και όλοι οι οπαδοί τους βολεμένοι ή βλαμένοι.
 • xaraΠαρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 15:56
  "Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση του νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας"
  Τι να εννοει αραγε ο ποιητης????????
  H Κωνσταντοπουλου ειπε την γνωμη της...
  Οποιος καταλαβε ομως κατι αλλο, ας μας το αναλυσει....
 • Ο ΛούμπενΠαρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 15:53
  Πώς μπορεί να σχολιάζει κανείς μια απομονωμένη φράση μερικών λέξεων με ένα κείμενο δυο σελίδων;

  Είμαι βέβαιος ότι εάν δεν υπήρχε στο κείμενο θα την είχαν εφευρέσει...
 • ΜΗΤΣΟΣΠαρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 15:38
  Σιγά ρε μην αφήσουμε τον ΤΣΙΠΡΑ να ασκήσει τα δικαιώματα που είχε η αξιωματική αντιπολίτευση επί Καραμανλή , η Παπανδρέου, η Σημίτη , που ο αρχηγός της Α.Α. μίλαγε 30 λεπτά , όσα δηλαδή και ο Πρωθυπουργός . Τώρα θα μιλάει 30 λεπτά ο Πρωθυπουργός , 29 λεπτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά και 28 λεπτά ο Φανούρης – Φώτης Κουβέλης ως αρχηγός της ΔΗΜΑΡ , που επίσης συγκυβερνά με ΕΥΘΥΝΗ αυτόν τον τόπο. Η ανεύθυνη αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα ) που παραλίγο να καταστρέψει τον τόπο με τις εξαλλοσύνες της θα λέει ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ τις θέσεις της και γιαυτό νομίζω ότι της αρκεί συνολικά ένα πεντάλεπτο (που θα το ανακατανείμουν μεταξύ τους σύμφωνα με τις αρχές τις ισότητας). Αναλυτικότερα τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , θα υποχρεωθεί με νόμο να τις παρουσιάσει το MEGA και ειδικότερα ο Πρετεντερης , Τσίμας και βεβαίως η κα Τρέμη (στο δελτίο των 8 και κάτι) . Δεν σας φτάνουν αυτά κα Κωνσταντοπούλου ;;;; Τι άλλο θέλετε επιτέλους και φωνάζετε ξεχάσατε ότι έγιναν εκλογές και χάσατε;;;;!!!!!
 • NIKOS Z.Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 15:29
  "ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ" ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΣΧΗΜΗ ΤΗΝ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΗΚΟΤΗΤΑ' ΤΗΣ) ΚΑΙ "ΞΕΦΥΤΡΩΣΕ" ΑΥΤΗ Η "ΑΛΟΓΑ" , ΕΛΕΟΣ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΚΙΜΠΑΡΩΣΥΝΗ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ !!
 • ημίτρεληΠαρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 15:26
  Μπράβο...Πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ: αντέδρασε τόσο άμεσα στο μόνο άλλωστε συγκεκριμένο που είχαν τα τρία κόμματα της μνημονιακής Κυβέρνησης. Δεν καταλαβαίνω αυτή την αντίδραση ηοποία βέβαια δεν απαντά στο συγκεκριμένο γεγονός. Και όπως έλεγε ο Ηλίας Ηλιού "θα σας τρελλάνουμε στην νομιμότητα
 • Kώστας ΓΠαρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 15:13
  να πάει στο απο εκεί που ήρθε η κυρία ΞΥΛΙΝΗ για να μην πω να στα τσακίδια...
 • steliosΠαρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 14:31
  Η κυρία αυτή πρέπει και θα μάθει να ξεκαβαλά το καλάμι που εδώ και κάποιο καιρό έχει καβαλήσει.
 • ΠΑΟΠαρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 14:08
  αυτη η κοπελα μεγαλωμενη μεσα στο συμβιβασμο τοσα χρονια με τοσες περγαμηνες και τοσες διακρισεις δεν μας αφηνει στη τρελα μας.εχει ν ασχοληθει με τουσ λαθρομεταναστες εχει να υπερασπιθει τοσους ....πατριωτες τι φταιμε εμεισ επειδη τι λενε Κωνσταντοπουλου.Εαν εχασε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μονο στη Λ.Αλεξανδρας μπορει να την βρει
 • ΙΩΑΝΝΗΣ69Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 13:59
  Πάμε πλατεία ?...
 • aligatorΠαρασκευή 22 Ιουνίου 2012, 13:51
  Ασχετο αλλα η θυγατηρ Κωνσταντοπουλου δεν ειναι ιδια η Alice the goon αν της αφαιρεσεις τα μαλλια? (Αν θυμαστε το παλιο καρτουν, τη γιγαντισσα καραφλη αμαζονα)
  Α ρε Κωνσταντοπουλε ολη σου την τεχνη εβαλες γι αυτο το πλασμα. Εβαλες ομως λιγο παραπανω υλικο απ'οτι χρειαζοταν. Αληθεια στο σπιτι σας δερνει?
  Αυτη και σαν αντρας παλι αποκρουστικη θα ηταν.
  Φτου σκορδα κοριτσι μου, τη ματοχαντρα μην ξεχνας να φορας για να μη σε ματιασουν.