“Πολύ δύσκολη” η διαπραγμάτευση

“Πολύ δύσκολη” η διαπραγμάτευση

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζει την διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά. Έτσι περιγράφει, σύμφωνα με το MEGA, πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, το σκηνικό που διαμορφώνεται μέσα στο Eurogroup.

Τα πράγματα, όπως αναφέρουν, είναι δύσκολα, διότι και το ΔΝΤ και η Γερμανία εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις. Δηλαδή το ΔΝΤ θέλει μία συνολική λύση που να καθιστά βιώσιμο το χρέος, προκειμένου να δώσει και την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης.

Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί η μείωση του χρέους που επιθυμεί το ΔΝΤ, 40-45 δισ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει και μεγάλη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο, να υπάρξει δεκαετές μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων, να παραιτηθεί η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες από τα κέρδη τους επί του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων που έχουν και να γίνει επαναγορά χρέους σε πολύ χαμηλές τιμές.

Μόνο έτσι αναμένεται να κάνει ένα βήμα πίσω το ΔΝΤ και να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Από την άλλη πλευρά οι Γερμανοί δεν δέχονται τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων και αποκλείουν νέο κούρεμα όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενδέχεται να μην τελειώσουν σήμερα με τις αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά να συνεχιστεί η συνεδρίαση μία από τις επόμενες ημέρες.  

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ