Προβόπουλος: Ανάπτυξη το 2014

Προβόπουλος: Ανάπτυξη το 2014

 

Το 2014 θα αποτελέσει και την απαρχή της ανάπτυξης, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Προβόλουλος δήλωσε ότι από το 2014 το πλεόνασμα θα βελτιώνεται: «Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2013 θα σημειωθεί μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Από το 2014 το πλεόνασμα θα βελτιώνεται. Το ίδιο έτος θα αποτελέσει και την απαρχή της ανάκαμψης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Την περίοδο 2009-2012 το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Επίσης, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα από 14% το 2009 μηδενίστηκε το 2012, άρα έχουμε πρόοδο 14 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Υπενθυμίζω ότι το “κυκλικά προσαρμοσμένο” αποτέλεσμα λαμβάνει υπόψη ότι σε περίοδο ύφεσης τα έσοδα του κράτους μειώνονται, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται. Για αυτό και η βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη αντανακλά ακριβέστερα το μέγεθος της προσπάθειας που καταβλήθηκε».

Σε ερώτηση αν υπάρχει άλλος δρόμος από το πρόγραμμα, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: «Όχι. Εκτός αν επιλέξουμε μια καταστροφική δήθεν λύση που θα διαλύσει την οικονομία και την κοινωνία για πολλά χρόνια. Θέλω να υπενθυμίσω σε όσους ισχυρίζονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός νομισματικής ένωσης, ότι στο παρελθόν οι υποτιμήσεις της δραχμής δεν είχαν θετικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Την δεκαετία του ’80 ιδιαίτερα, παρά τις υποτιμήσεις και την διολίσθηση της δραχμής, το ΑΕΠ τελικά παρέμεινε στάσιμο. Όλα αυτά επειδή δεν πραγματοποιήθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα έκαναν την οικονομία πιο ανταγωνιστική».

Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως η αναποφασιστικότητα βλάπτει, καθώς – όπως είπε – συντηρεί την αβεβαιότητα: «Η αναποφασιστικότητα, σε όποιο επίπεδο κι αν εκδηλώνεται, βλάπτει, γιατί συντηρεί την αβεβαιότητα. Ελπίζω ότι η απόφαση του αυριανού Eurogroup θα αλλάξει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ