Όλα τα σενάρια για τα ακίνητα

Όλα τα σενάρια για τα ακίνητα

Αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ στον ενιαίο φόρο ακινήτων εισηγείται στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα, η διακομματική επιτροπή.

Με την καθιέρωση αφορολογήτου 50.000 ευρώ, ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο, χαμηλώνοντας παράλληλα τον πήχη των προσδοκώμενων εσόδων στα 2 δισ. ευρώ και όχι στα 3 δισ. ευρώ, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η πρόταση, που θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα υπ’ όψιν των πολιτικών αρχηγών και στην οποία ενσωματώνονται τρεις διαφορετικές εναλλακτικές προσεγγίσεις για το αφορολόγητο και τους συντελεστές, προβλέπει:

• Αφορολόγητο. Και στις τρεις προτάσεις προβλέπεται αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα είναι υπόχρεος στον νέο φόρο καθώς για το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, ενώ το 75% των ιδιοκτητών έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Στην πρόταση προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρχει και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει καθόλου αφορολόγητο, παρότι δεν το εισηγείται η επιτροπή.

• Κλίμακα. Με βάση το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ, στο επόμενο κλιμάκιο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 1 τοις χιλίοις, γεγονός που σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 50 ευρώ τον χρόνο ενιαίο φόρο ακινήτων, σαφώς μικρότερο από την επιβάρυνση που προκύπτει σήμερα με βάση το γνωστό χαράτσι. Στα τρία διαφορετικά σενάρια, τα κλιμάκια και οι συντελεστές διαφοροποιούνται, αλλά καταλήγουν σε ανώτατο συντελεστή της τάξεως του 2 – 2,5 τοις χιλίοις.

• Αγροτεμάχια. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και τα οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά προτείνεται να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής, τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, διευρύνοντας τις επιβαρύνσεις και αποθαρρύνοντας την αγροτική παραγωγή εντός του νομού. Γι’ αυτόν τον λόγο εξετάζεται ειδικά για τα αγροτεμάχια της Αττικής να υπάρξουν συντελεστές απομείωσης της αντικειμενικής αξίας.

• Επιχειρηματικά ακίνητα. Η προτεινόμενη φορολόγηση είναι ηπιότερη σε σχέση με τα αρχικά σενάρια καθώς εκτιμήθηκε ότι ένας βαρύς φόρος για τις επιχειρήσεις θα λειτουργήσει περισσότερο επιβαρυντικά για την απασχόληση και την ύφεση.

• Εκκλησία. Η επιτροπή εισηγείται τα εμπορικά ακίνητα της Εκκλησίας να υπάγονται στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αν και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η πρόταση θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ