“Επίσημα” μνημόνιο στην Κύπρο

“Επίσημα” μνημόνιο στην Κύπρο

Την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, γνωστοποιείται ότι επιτεύχθηκε σύγκλιση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τρόικας επί των προτάσεων για συνομολόγηση Μνημονίου δανειοδότησης της Κύπρου από το Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορικά με το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Η εξέλιξη αυτή», αναφέρει η ανακοίνωση «επιτρέπει πλέον στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Αφού συμπληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από το Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει».

Καταληκτικά στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί σύντομα στο λαό αναφορικά με το θέμα του Μνημονίου.

 

Πηγή:stockwatch.com.cy

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ