Σκληρό παζάρι στο Eurogroup

Σκληρό παζάρι στο Eurogroup

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, καθώς το παζάρι ΕΕ-ΔΝΤ αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρό. Γύρω στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης, η συνεδρίαση διεκόπη προκειμένου να προετοιμαστούν νέες προτάσεις με σκοπό τον συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να έχει ληφθεί κάποια απόφαση, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τρεις είναι οι κύριες λύσεις που εξετάζονται απόψε.

Πληροφορίες από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έκαναν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και για επικείμενη κοινή δήλωση ΕΕ-ΔΝΤ χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο αναμένεται να γίνει η εν λόγω δήλωση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως φαίνεται να πιέζει για «καθαρή λύση» και επιμένει στο κρίσιμο σημείο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί της ευρωζώνης υπαναχωρούν από τις πρόσφατες σκέψεις, να επεκτείνουν δηλαδή ως το 2022 τον στόχο επίτευξης βιώσιμου χρέους (120% επί του ΑΕΠ) και επανέρχονται στον αρχικό στόχο, δηλαδή χρέος 120% το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό οι λύσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο υπουργών και ευρωπαίων αξιωματούχων είναι οι εξής:

1. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρασχεθεί στην Ελλάδα 10ετής αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF, ενέργεια που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

2. Συζητείται η μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, στις 25 από τις 150 μονάδες βάσης, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία. Αυτός είναι και ο λόγος που διεκόπη η συνεδρίαση ώστε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν να προετοιμάσουν νέες προτάσεις.

3. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναγοράς (ιδιωτικού) ομολογιακού χρέους αξίας 35 – 40 δισεκατομμυρίων στα 30 σεντς ανά ευρώ.

Αντίθεση εξακολουθεί να υφίσταται και στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην κάλυψη του κενού μέχρι το 2016, ενώ η ευρωζώνη εμμένει σε τμηματική συμφωνία με αρχικό ορίζοντα το 2014.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ