Το άρθρο του Προβόπουλου στη WSJ

Το άρθρο του Προβόπουλου στη WSJ

 

Kαρπούς αρχίζει να αποδίδει η συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος με την τρόικα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Αυτό επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος με άρθρο του στη Wall Street Journal.

 

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα, έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου τραπεζικού τομέα με ισχυρή κεφαλαιακή θέση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό του ρόλο στην πορεία της οικονομίας. Σημειώνει δε, ότι η στρατηγική αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών και την εξυγίανση των μη βιώσιμων προστατεύοντας στο ακέραιο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

 

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Περιγράφει τη μεγάλη επιδείνωση όλων των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως επισημαίνει είναι αντίστοιχη του αμερικανικού κραχ, διαβλέπει ωστόσο ότι, έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα θεμέλια για μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία. Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι εντυπωσιακή: παρά την ύφεση, που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την προσπάθεια, το πρωτογενές έλλειμμα έχει περιοριστεί κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

 

Πρόοδος σημειώνεται και στο θέμα της ανταγωνιστικότητας: Η κατά 30% σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας κόστους από το 2001 θα έχει ανακτηθεί πλήρως μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Η βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα έχει συμβάλει στον περιορισμό κατά τα δύο τρίτα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με το 2008.

 

Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα, ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει: “Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν διεθνώς ανταγωνιστικό και είχε υγιή θεμελιώδη μεγέθη. Όμως, η κρίση δημόσιου χρέους άσκησε μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντική εκροή καταθέσεων, αποκόπηκαν από τις διεθνείς αγορές και κατέγραψαν μεγάλες απώλειες από το PSI. Υπό το βάρος αυτής της αρνητικής συγκυρίας, κινδύνευσε η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτό το περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα, έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου τραπεζικού τομέα με ισχυρή κεφαλαιακή θέση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό του ρόλο στην πορεία της οικονομίας. Η στρατηγική μας στοχεύει στην ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών και την εξυγίανση των μη βιώσιμων προστατεύοντας στο ακέραιο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.

 

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά τέλος ότι στο τέλος της διαδικασίας ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος θα έχουν συγκροτηθεί τρεις μεγάλοι και ισχυροί όμιλοι, μαζί με μερικές ακόμα μικρότερες τράπεζες.

 

Από τώρα και μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, οι επενδυτές θα κληθούν να μετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες θα έχουν την πλήρη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες και καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, αυξημένη εμπιστοσύνη εκ μέρους των καταθετών και δυνατότητα επανόδου στις αγορές κεφαλαίων.  

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ