Πρωτογενές πλεόνασμα το 2016

Πρωτογενές πλεόνασμα το 2016

 

Δεδομένη φαίνεται να θεωρεί η τρόικα την ανάγκη δύο επιπλέον ετών για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη απόφαση, σύμφωνα με σημερινή δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters.

«Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απόφαση, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι η τρόικα βασίζει όλες τις εκθέσεις και δημοσιονομικές μελέτες της στην εκτίμηση ότι η χώρα θα χρειαστεί άλλα δύο έτη για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη, η Ελλάδα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα που θα της επέτρεπε να σταθεροποιήσει το χρέος της το 2014. Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία ενδέχεται να μεταφερθεί για το 2016.

Η πηγή του Reuters ανέφερε, επίσης, ότι η διετής παράταση συνεπάγεται επιπλέον χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις άλλων αξιωματούχων, οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ.

Παρότι δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα στο Eurogroup τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιαδήποτε τύπου ελληνικής χρεοκοπίας στις 16 Νοεμβρίου, που λήγουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

 

 

 

Πηγή: Reuters

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ