Τι θα αλλάξει στη φορολογία

Τι θα αλλάξει στη φορολογία

 

Δεκτή έγινε από το υπουργείο Οικονομικών πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με τη δυνατότητα των φορολογουμένων να αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης και την αντίστοιχη μείωση του φόρου εισοδήματος.

 

Σε πόρισμά του προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα «Έλλειψη πληροφόρησης φορολογουμένων αναφορικά με τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου διαβίωσης του άρθρου 16 §1θ ΚΦΕ»1», Συνήγορος σημείωνε μεταξύ άλλων ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγματικότητα της επιβολής τεκμηρίων διαβίωσης αποτελεί η δυνατότητα αμφισβήτησης τους από τους πολίτες. Επίσης, κατέγραφε την πάγια άρνηση των Δ.Ο.Υ. αφενός να ενημερώνουν τους πολίτες για το δικαίωμα αυτό και αφετέρου να παραλαμβάνουν και να εξετάζουν τις σχετικές αιτήσεις.

 

Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας την πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας και τις λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία ανταπόδειξης και ανατροπής των τεκμηρίων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και την ευχέρεια στους πολίτες να τα αμφισβητήσουν.

 

Ειδικότερα, με τις οδηγίες αυτές υπενθυμίζεται η σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους μετά την υποβολή της δήλωσης του 2012, μαζί με το εκκαθαριστικό και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να αμφισβητήσουν ενώπιον των Δ.Ο.Υ. τα τεκμήρια αντικειμενικών δαπανών.

 

Την ακρίβεια των ισχυρισμών και των αποδεικτικών στοιχείων ελέγχει ο προϊστάμενος της ΔΟΥ και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη προβαίνοντας σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου.   

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ