Ο επικεφαλής της Eurostat:Ήμασταν σκληροί αλλά δίκαιοι με τους Έλληνες

 «Ήμασταν σκληροί με την Ελλάδα, αλλά δίκαιοι», δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat  Walter Radermacher στο Reuters,  τονίζοντας ότι υπήρχαν υποψίες πριν από το 2009 ότι η Ελλάδα παραποιούσε τα μεγέθη, όμως δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου.   

Σύμφωνα το δημοσίευμα, πριν από τρία χρόνια, ένα απόγευμα του Οκτωβρίου ο Radermacher έλαβε μία επιστολή από την Αθήνα, μία μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ευρώπης.

Ο Γερμανός Walter Radermacher δεν κρύβει την απογοήτευσή του, όταν διάβασε τη συγκεκριμένη επιστολή από την Ελλάδα.

«Εμείς οι στατιστικολόγοι θέλουμε να είμαστε αόρατοι, θέλουμε τα προϊόντα μας να μιλάνε. Όμως, τότε μπήλαμε αμέσως μπροστά» τονίζει σε συνέντευξή του στο Reuters.

Όπως επισημαίνει, με αυτή την επιστολή όχι μόνο τελείωσε ουσιαστικά η ουτοπία ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης ήταν ίσες μεταξύ τους και οδήγησε την Ελλάδα στο μνημόνιο, αλλά έφερε στην επιφάνεια την ανικανότητα της Eurostat να διασφαλίσει  την ποιότητα των δημοσιευθέντων στοιχείων για την Ε.Ε. καθώς δεν είχε τη δύναμη να το κάνει.

«Ηταν σαν ένα τσουνάμι» λέει χαρακτηριστικά ο Walter Radermacher, και θυμάται πως ένιωσε όταν διάβασε την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Από τον Ιούλιο του 2010 η Eurostat να έχει πλέον το νομικό δικαίωμα να επισκέπτεται όλες τις χώρες, να κάνει ελέγχους στα βιβλία που κρατούν. «Στο παρελθόν θα βλέπαμε το πρόβλημα, θα ζητούσαμε διευκρινίσεις κι θα μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και δεν θα μπορούσαμε να αποδείξουμε το αντίθετο», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Radermacher, υπήρχαν υποψίες για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και πριν από το 2009, όμως η Eurostat δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για αυτό.

«Τώρα μπορούμε να ζητήσουμε από έναν υπουργό Οικονομικών να μας φέρει απόδειξη», αναφέρει.  

Σύμφωνα με τον κ. Radermacher, με την Ελλάδα έγινε ουσιαστικά η αρχή για μία καλή συνεργασία με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

 

Οι νέες αρμοδιότητες της Eurostat δοκιμάστηκαν πρώτα στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2010, όταν ήρθε μια αποστολή στην Αθήνα, την οποία ο  Radermacher ως ” το κλειδί για να ανοίξουν οι πόρτες, τα ντουλάπια και τα συνδετικά” των υπουργείων.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών, σημειώνει το Reuters, η αποστολή αποκάλυψε τα τεχνάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρυψη του ελληνικού χρέους.

Το πώς η Eurostat έφτασε στον τελικό υπολογισμό του ελλείμματος του 2009 στο 15,4 % ήταν αμφιλεγόμενο,  καθώς άνοιξε η συζήτηση για το εάν έπρεπε συγκεκριμένες προβληματικές εταιρείες του δημοσίου να ενταχθούν στους υπολογισμούς για το έλλειμμα, αυξάνοντάς το κατακόρυφα.

Ο ίδιος παραδέχεται πως η Eurostat υπήρξε σκληρή με την Ελλάδα, αλλά «δίκαιη».

«Είπαμε ότι θέλαμε να μιλήσουμε με όλους τους υπουργούς, όλες τις διοικήσεις νοσοκομείων και να ελέγξουμε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις», λέει .

Ο Radermacher χαρακτηρίζει τις νέες εξουσίες της Eurostat, που έχουν εφαρμοστεί μόνο στην Ελλάδα, «δαμόκλειο σπάθη»,  οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής μόνο beens εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ως μια σπάνια-που χρησιμοποιείται αποτρεπτικό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ