Θρίλερ με τα εργασιακά

Διεκόπη και πάλι η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία είχε διακοπεί και νωρίτερα, μετά το αδιέξοδο που επήλθε στις διαπραγματεύσεις και που οφείλεται στη διαφωνία μεταξύ των τροικανών και της ελληνικής πλευράς σε όλο το πακέτο των εργασιακών.

Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να έχουν τηλεδιάσκεψη με τους προσταμένους τους, ενώ ο υπουργός Εργασίας θα πάει στη βουλή για να ενημέρωσει τον Αντώνη Σαμαρά πριν από τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τους συνεργάτες του Γιάννη Βρούτση να λένε ότι “υπάρχει πλήρης ακαμψία”. Κι όλα αυτά παρά την αισιοδοξία που εξέφραζαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας για το αποτέλεσμα της τελευταίας συνάντησης, μετά τα δυο τηλεφωνήματα που είχε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Φαίνεται λοιπόν ότι επιβεβαιώνονται όσα δήλωναν νωρίτερα οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας. «Έχουμε φθάσει σε σημείο σύγκρουσης», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Οι ενστάσεις εκφράζονται κυρίως από την πλευρά του κ. Τόμσεν, ενώ οι κύριοι Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί.

 

Η τρόικα υποστηρίζει ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και άρα δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί από κάποιο βασικό μισθό, ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάσεις και τα επιδόματα.

 

Επομένως η τρόικα, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη νομοθετηθεί, καθώς το ελάχιστο ύψος μισθού έχει ορισθεί στα 586 ευρώ χωρίς να «εμπλουτίζεται» από τέτοιες προβλέψεις.

Όμως, στο κείμενο του νόμου 4046, που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2012, που κυρώνει το Μνημόνιο Συνεννόησης, γίνεται μνεία σε «τριετίες» καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα «των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμασης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, του χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%».

Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη «μετενέργεια» και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ