• Ληξιπρόθεσμα σε 48 δόσεις

  7:39 πμ, Παρασκευή 17 Αυγ 2012 7:39 πμ, Παρασκευή 17 Αυγ 2012

  Σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα ο υφυπουργός Οικονομίας, Γιώργος Μαυραγάνης, έχει έτοιμη νέα ρύθμιση που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

  Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, η εγκύκλιος προβλέπει:

  - Την υπαγωγή όλων των οφειλών των παρελθόντων ετών αρκεί βέβαια να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει τρεις μήνες από τη στιγμή που έληξαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά το παρελθόν οι ρυθμίσεις που είχαν γίνει περιελάμβαναν και χρονικό πλαφόν.

  - Για την υπαγωγή δεν προβλέπεται χρηματικό πλαφόν. Προηγούμενη ρύθμιση θυμίζουμε ότι προέβλεπε οφειλή 10 χιλιάδων ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 70.000 για νομικά. Με την προωθούμενη ρύθμιση μπορεί κάποιος να υπαχθεί ανεξαρτήτου οφειλής.

  Σχετικά με τους τρόπους υπαγωγής στη ρύθμιση και με βάση όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση προβλέπεται να υπάρχουν δύο περιπτώσεις με τον φορολογούμενο να επιλέγει αυτή που τον συμφέρει καλύτερα.

  1. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών να γίνει σε διάστημα 45 δόσεων. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σ’ αυτή την περίπτωση δίνεται παράλληλα η δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων που έχουν μπει στις οφειλές, ωστόσο προβλέπει επίσης την εφάπαξ καταβολή ποσού από τη στιγμή της υπαγωγής στη ρύθμιση και με πρώτο μήνα έναρξης οφειλής τον Οκτώβριο του 2010.

  Δηλαδή αν κάποιος θα ήθελε σήμερα να ενταχθεί θα πρέπει να καταβάλλει αρχικά το ποσό των 22 μηνών που έχουν παρέλθει από τον Οκτώβριο του 2010 και την προηγούμενη ρύθμιση και ακολούθως να αποπληρώσει το εναπομείναν ποσό στις υπόλοιπες 23 δόσεις.

  Επίσης σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πούμε ότι όποιος επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή όλου του ποσού θα επωφελείται με απαλοιφή σε ποσοστό 100% των προσαυξήσεων, ενώ όποιος επιλέξει τις 45 δόσεις τότε θα επωφελείται με μείωση κατά 50% του ποσού των προσαυξήσεων.

  2. Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο απλή αλλά δεν προβλέπει την ευεργετική διάταξη της μείωσης των προσαυξήσεων που έχουν υπολογιστεί. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αποπληρωμή σε 48 δόσεις της οφειλής αρχής γενομένης από σήμερα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα