Ο ESM αποφασίζει για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ – Στο επίκεντρο το αίτημα της Ελλάδας

Συνεδριάζει σήμερα το συμβούλιο κυβερνητών του EFSF/ ESM και η Ελλάδα αναμένει το “πράσινο φως” για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ. Εκτός απροόπτου το ΔΣ αναμένεται να εγκρίνει την επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με την οποία εισηγείται την έγκριση του αιτήματος που έχει υποβάλει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων, σύμφωνα με την την έκθεση του ESM, θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει o ESM στην έκθεσή του, μετά τη βελτιωμένη πρόσβασή της στις αγορές, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μεγάλης έκτασης χρηματικό απόθεμα ασφαλείας που επιτρέπουν την πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού μέρους του ΔΝΤ. Όπως σημειώνει, η αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ είναι επωφελής και για τους πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή τον EFSF και ESM.

Κατά συνέπεια, ο ESM σημειώνει ότι – υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις – προτείνει στα ΔΣ του EFSF και του ESM να εγκρίνουν την άρση των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής δικών τους δανείων από την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τα μνημόνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ