Σταϊκούρας: Τέλος στην υπερφορολόγηση που δημιούργησαν τα υπερπλεονάσματα – ΒΙΝΤΕΟ

“Το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου θέτει 2 προτεραιότητες: 1η Προτεραιότητα: Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται, μεσο-σταθμικά, κατά 22% από το 2019. Από τη συγκεκριμένη μείωση φόρου, δεν εξαιρείται κανείς! Όλοι οι πολίτες θα δουν μείωση της επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία τους. Αλλά αυτή η μείωση δεν είναι οριζόντια! Είναι πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη. Μεσαία τάξη που τόσο πολύ επλήγη από την συνειδητή επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης να την υπερφορολογήσει” τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε τα εξής:

“Ακούσαμε και χθες απίστευτες ανακρίβειες από συναδέλφους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Ας πούμε σήμερα ορισμένες αλήθειες:

Αλήθεια 1η: Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε πει, προεκλογικά, ότι θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, από το 2020 και έπειτα.

Τελικά, προχωρά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα απ’ ότι είχε προεκλογικά υποσχεθεί.

Αλήθεια 2η: Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 30%, ισχύει, στο ακέραιο!

Αλήθεια 3η: Η προτεινόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ «δεν δίνει πολλά σε λίγους». Συγκεκριμένα, οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή αυτές με πάνω από 1 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας, είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκατ. φορολογουμένων. Η ελάφρυνση μάλιστα που αυτοί οι πολίτες θα δουν είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ!

Επιπροσθέτως, επί της αιτίασης του κ. Τσακαλώτου ότι τάχα θα έπρεπε να θέσουμε τον πήχη της ρύθμισης στις 500 χιλ. ευρώ και ότι το ποσό που θα προέκυπτε από τη διαφορά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτιριακών υποδομών για την Υγεία, του υπενθυμίζω ότι επί των ημερών τους δεν έγινε σχεδόν καμία υποδομή.

Οι αξιολογικές κρίσεις επί των προτεραιοτήτων στις πολιτικές είναι θεμιτές, αρκεί να μην περνούν τα όρια του πλειοδοτικού λαϊκισμού.

Θυμίζω ότι στη χώρα όλες οι υποδομές για την Υγεία έγιναν επί διακυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Με τη δική μας πολιτική εκτιμούμε ότι με την πυροδότηση της διαδικασίας μεγέθυνσης της οικονομίας θα δοθεί η δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο κατασκευής πολύ περισσότερων δημόσιων κτιριακών υποδομών.

Αλήθεια 4η: Η προτεινόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη.

Συγκεκριμένα, η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης.

Όσοι δε έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα ωφεληθούν του 67% της συνολικής ελάφρυνσης.

Επίσης, 474.000 συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με την ρύθμιση της απελθούσας Κυβέρνησης, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν. Για πρώτη φορά!

Τέλος, 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με την ρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.

Πόση μείωση θα δουν; Από 90 μέχρι 170 ευρώ.

Συμπερασματικά, με την ρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών’ τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ως προς τις 120 δόσεις ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε τα εξής:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών.

– Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% που είναι σήμερα στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

– Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή, δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

– Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.

– Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

– Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και η συνέχιση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

– Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

Με το παρόν Σχέδιο Νόμου καθίσταται σαφές ότι αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση θα είναι η τελευταία!

Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ