Στουρνάρας: Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής μου

Περιθώρια μιας συμβιβαστικής λύσης με τους δανειστές στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων η οποία θα προβλέπει τη μείωση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ έναντι επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Στουρνάρας μιλά επίσης στην εφημερίδα “Καθημερινή” για την προηγούμενη κυβέρνηση, για την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, για την ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδας για τις φοροελαφρύνσεις, για το πρωτογενές πλεόνασμα και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αναλυτικά:

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσης του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : “Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα. Σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου. Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και’δολοφονίας χαρακτήρα’ εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου”.

“Αντεξα και προστάτευσα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας επειδή είμαι απολύτως καθαρός, επειδή δεν βρήκαν απολύτως τίποτα οι σκευωροί και χάρη στη στήριξη που είχα από την οικογένειά μου, από τους διευθυντές και το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος και από την ΕΚΤ. Κάποιος άλλος στη θέση μου ίσως να μην άντεχε και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες. Είμαι πρόθυμος να μιλήσω για ό,τι έγινε, εφόσον οι αρμόδιοι θεσμοί επιληφθούν και κληθώ να καταθέσω”, προσθέτει.

Ρυθμός ανάπτυξης

Όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης ο κ. Στουρνάρας εκτιμά : “Βραχυχρόνια πιστεύω ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, περίπου διπλάσιοι από τον τρέχοντα ρυθμό του 1,9% , μέσω της αύξησης των επενδύσεων είναι εφικτοί λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ακόμα σημαντικό αρνητικό παραγωγικό κενό στην ελληνική οικονομία εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να δώσει άμεσα το μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές και την υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την απεμπλοκή εμβληματικών επενδυτικών έργων όπως η ανάπλαση του Ελληνικού. Επιπλέον η πλήρης εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη μέσω των συνεργειών του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα”.

Φοροελαφρύνσεις

Σχετικά με την αναγκαιότητα των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως “η αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους ( στο οποίο συνυοπολογίζονται και οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ) εργαζομένων και επιχειρήσεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Για τις επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης του μέσου κόστους παραγωγής και των τιμών των προϊόντων, ισχυροποιεί το κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις. Για τον εργαζόμενο, μέσω της αύξησης του καθαρού μισθού, ισχυροποιεί το κίνητρο για προσφορά εργασίας και κατανάλωση”.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Ενώ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα επισημαίνει πως “η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 συνιστά σοβαρή πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση δεδομένου ότι ο στόχος αυτός έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Αφενός η ενίσχυση της προσπάθειας για εξορθολογισμό των δημόσιων και μη παραγωγικών δαπανών και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο μέσω της αύξησης επενδύσεων θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την επίτευξη του στόχου”.

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι είναι εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

“Αν και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αναβάθμιση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου κατά τρεις βαθμίδες στην επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή σε ΒΒΒ-, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, θεωρώ ότι είναι εφικτή σύντομα η συμμετοχή της Ελλάδας αφενός στο υφιστάμενο πρόγραμμα επανεπενδύσεων τίτλων της ΕΚΤ και αφετέρου σε νέο πρόγραμμα αγορών τίτλων, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί στο μέλλον και η χώρα να αποκομίσει έτσι άμεσα πρόσθετα οφέλη”, σημειώνει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ