Η Ελλάδα στην ατζέντα του Εurogroup της Δευτέρας – Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη και εμβάθυνση της ΟΝΕ βρίσκονται στην ατζέντα του Εurogroup που ξεκινά στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, και η οποία δόθηκε επίσημα σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναλυτικά, το Eurogroup θα συζητήσει την τρίτη έκθεση της ενισχυμένης επιτήρησης για την Ελλάδα. Η έκθεση δεν συνδέεται με απόφαση για μηδενισμό επιτοκίων και εκταμιεύσεις κερδών επί ελληνικών ομολόγων το επόμενο διάστημα (αυτό θα συμβεί τον Οκτώβριο βάσει της 4ης έκθεσης).

Σημειώνεται ότι στόχος της ενισχυμένης εποπτείας είναι η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης, καθώς και η εφαρμογή δεσμεύσεων πολιτικής μετά το πρόγραμμα σε μια χώρα που έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Το ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας για την Ελλάδα ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το ESM, τον Αύγουστο του 2018. Οι εκθέσεις παρακολούθησης εκδίδονται ανά τρίμηνο.

Ακολούθως οι υπουργοί θα συζητήσουν για την κατάσταση του προϋπολογισμού στην ευρωζώνη στο σύνολό της, εστιάζοντας στις προοπτικές για το 2020. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB), Niels Thygesen, θα παρουσιάσει την πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση του EFB. Το EFB συμβουλεύει την Κομισιόν σχετικά με τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης.

Η δε Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσης την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης βάσει της ανάλυσής της για τα προγράμματα σταθερότητας του 2019 και τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της. Η συζήτηση θα συμβάλει στην προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού και στις συστάσεις για την ευρωζώνη για το 2020.

Σημειώνεται ότι η Ευρωομάδα υποχρεούται από τη νομοθεσία της ΕΕ να συζητήσει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές στην ευρωζώνη στο σύνολό της, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχεδίων δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών μελών της ευρωζώνης. Επομένως, διεξάγει τακτικές συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική θέση της ευρωζώνης.

Αμέσως μετά τα θεσμικά όργανα θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα για τα κύρια πορίσματα της 11ης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Ισπανία, η οποία έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 8 Μαΐου.

Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα (PPS) ξεκινά αυτόματα μετά τη λήξη των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας και συνεχίζεται έως ότου η χώρα αποπληρώσει τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έλαβε. Οι αποστολές PPS πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο.

Ακολούθως οι υπουργοί θα εξετάσουν το αποτέλεσμα των τομεακών διαβουλεύσεων της Κομισιόν και την τελευταία οικονομική ανάλυση της ΕΚΤ όσον αφορά τον διεθνή ρόλο του ευρώ.

Το Eurogroup έχει συζητήσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και παρακολουθεί στενά το ζήτημα μετά την Διάσκεψη Κορυφής του ευρώ το Δεκέμβριο του 2018, ζητώντας να προωθηθούν οι εργασίες.

Τέλος οι Υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τις αποφάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας της Ιταλίας για το 2019 και θα ενημερωθούν επίσης για τη διαδικασία για τον διορισμό του επόμενου Προέδρου της ΕΚΤ.

Τέλος το Eurogroup θα συνέλθει σε περιεκτική μορφή στις 5:30 το απόγευμα τοπική ώρα με θέμα την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όπου οι Υπουργοί θα συζητήσουν τη συνέχεια που θα δοθεί στη Διάσκεψη Κορυφής του ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Οι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωομάδα να συνεχιστεί η επεξεργασία όλων των στοιχείων της συνολικής δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της ΟΝΕ, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου την Ευρωομάδα στις 15 Ιουνίου 2019. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για την οργάνωση των εργασιών κατά το επόμενο εξάμηνο.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ