Bloomberg: Οι επενδυτές ομολόγων γίνονται “πλούσιοι” στην Ελλάδα

Οι επενδυτές ομολόγων “γίνονται πλούσιοι” στην Ελλάδα επισημαίνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του το οποίο αναφέρεται στις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας και στην πορεία της οικονομίας της.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, “τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν σε αποδόσεις άνω του 20% σε όσους πήραν το ρίσκο να κρατήσουν τίτλους κρατικού χρέους με αξιολόγηση «σκουπίδια», καθώς σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην ζώνη του ευρώ”.

Στο δημοσίευμα εκτιμάται ότι το ράλι των ομολόγων θα συνεχιστεί καθώς οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να αναδείξουν μια νέα κυβέρνηση πιο φιλική προς τις επενδύσεις και πέρα από αυτό υπάρχει και η προοπτική για περαιτέρω νομισματική στήριξη από την ΕΚΤ.

Η ελληνική οικονομία

“Η ελληνική οικονομία έχει κάνει στροφή και οι εκλογές θα μπορούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πιο φιλόδοξη κυβέρνηση”, δήλωσε ο διαχειριστής κεφαλαίων της Algebris Investments στο Λονδίνο, Αλμπέρτο ​​Γκάλο.

“Οι επενδυτές δεν περιορίζονται πλέον απλώς σε όσους ειδικεύονται σε τίτλους με ρίσκο. Τα πιο συμβατικά funds είτε στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από χρόνια κρίσης είτε απλώς “πεινούν” για οτιδήποτε έχει θετική απόδοση καθώς όλο και περισσότερα ομόλογα της Ευρώπης συνδέονται με ένα παγκόσμιο πλήθος αρνητικών αποδόσεων ”.

Tι λένε οι ειδικοί

Ο επικεφαλής του fund Mediolanum S.p.A στην Ιρλανδία, Charles Diebel επισημαίνει σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα: “Η απόδοση είναι απόδοση”.

” Ήμουν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και έμεινα στο ίδιο ξενοδοχείο με τα μέλη της τρόικας – μιλώντας μαζί τους με έκαναν να αποφασίσω να μείνω εκτός για πάντα”, σημειώνει μεταξύ άλλων αναφερόμενος στη περίοδο που έμενε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Οι αποδόσεις των 10 ετών τίτλων κυμαίνονται γύρω στο 2%, σε σχέση με το 44% που είχαν εμφανίσει την περίοδο κρίσης ενώ η αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε φέτος την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως. Το απόθεμα χρέους της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 180% της οικονομικής παραγωγής, έναντι 132% στην Ιταλία

Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων είναι γύρω στο 2% έναντι 44% στις χειρότερες ημέρες της κρίσης. Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει τις κορυφαίες επιδόσεις για φέτος. Η αγορά ομολόγων επίσης αντιστοιχεί σε περίπου 180% της οικονομικής παραγωγής, έναντι 132% στην Ιταλία.

Μετά το τέλος των μνημονίων το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα βγήκε τον Ιανουάριο στις αγορές με 5ετές ομόλογο αναζητώντας 2,5 δισ. ευρώ. Η επιτυχία εκείνης της έκδοσης άνοιξε τον δρόμο για το 10ετές ομόλογο τον περασμένο Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια.

Τώρα, σημειώνει το Bloomberg, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι πρώτο στα γκάλοπ και αναμένεται να λάβει το 40% των ψήφων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβουν ποσοστό 28%.

Στο μεταξύ, η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει ανάπτυξη περί το 2% για φέτος και για το 2020 και συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα που θα εκτιμά ότι θα κάνουν μεγαλύτερο ράλι έναντι των γερμανικών.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Τέλος ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επισημαίνοντας πως “Αν και η Ελλάδα δεν είναι τώρα επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, δεδομένης της αξιολόγησης στην κατηγορία “σκουπίδια” , η προοπτική περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί ακόμα ένα πιθανό όφελος”.

Πηγή πληροφοριών: Bloomberg

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ