Crash test τον Ιούλιο με τους δανειστές – Το Eurogroup της Πέμπτης και τα ανοικτά μέτωπα

Με πολλά ερωτήματα και σοβαρές εκκρεμότητες στο Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να σηματοδοτηθεί μια ολιγοήμερη “εκεχειρία” μεταξύ Αθήνας και πιστωτών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Στη σκιά της έκθεσης της Κομισιόν, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές αναμένεται να περάσει ένα ισχυρό κρας τεστ τον Ιούλιο, με το βλέμμα στραμμένο σε κρίσιμες αποφάσεις για τα δημοσιονομικά περιθώρια, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις σε καίριους τομείς όπως η δημόσια διοίκηση.

Μεγάλο ερωτηματικό είναι αυτή τη φορά η ανακοίνωση του Eurogroup της Πέμπτης κυρίως ως προς το πώς και εάν θα σχολιάζεται το θέμα της ακύρωσης του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου, στη σκιά των σοβαρών ενστάσεων για τους δημοσιονομικούς κινδύνους φέτος αλλά και το 2020 που ήρθαν με την έκθεση της Κομισιόν.

Το βέβαιο είναι ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα έχει πρακτικά στη διάθεσή του λίγες εβδομάδες να ενημερωθεί για το state of play των συζητήσεων με τους θεσμούς, καθώς και να διαμορφώσει στρατηγική άμυνας απέναντι στο ενδεχόμενο να ζητηθεί με τον προϋπολογισμό του 2020 να προσδιοριστεί λίστα νέων μέτρων, εφόσον οι δανειστές επιμείνουν σε σκληρή γραμμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup είναι στις 8 Ιουλίου, την επομένη των εκλογών και εκ των πραγμάτων εκεί δεν μπορεί να αναμένεται κάποια μεγάλη εξέλιξη λόγω των πολιτικών περιορισμών, αφού ακόμα δεν θα έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Είναι όμως, βέβαιο ότι έως τον Σεπτέμβριο θα μεσολαβήσει ένας γύρος εντατικής οικονομικής διπλωματίας στο τρίγωνο Βερολίνο- Φρανκφούρτη- Βρυξέλλες, προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια στις διαβουλεύσεις που θα κορυφωθούν στις αρχές του Φθινοπώρου.

Η ουσιαστική πράξη των διαβουλεύσεων αναμένεται τον Σεπτέμβριο, εντός του οποίου είναι πιθανόν να επισκεφθούν την Αθήνα οι θεσμοί προκειμένου να αξιολογηθούν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η ροή των φορολογικών εσόδων αλλά και οι τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης φέτος. Το θέμα της ανάπτυξης κερδίζει σταδιακά έδαφος στον προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, που έδειξε επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στο 1,3% και πλέον η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία που θα υπάρχουν στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο για το πώς εξελίχθηκε το ΑΕΠ το δεύτερο αλλά κυρίως το τρίτο τρίμηνο.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ