Είδος προς… εξαφάνιση τα ενοικιαστήρια λόγω Airbnb – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Αύξηση των τιμών πώλησης διαμερισμάτων κατά 93% και ενοικίασης κατά 58,5% έχει καταγραφεί στο Κουκάκι το διάστημα από το 2016 έως και το τέλος του 2018, συνεπεία της εκρηκτικής ανόδου της δημοφιλίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη συγκεκριμένη συνοικία του κέντρου της Αθήνας.

Η εγγύτητα με το Μουσείο της Ακρόπολης και άλλα τουριστικά αξιοθέατα, όπως επίσης και η ύπαρξη αρκετών ακινήτων, κατάλληλων για εκμετάλλευση μέσω κάποιας από τις σχετικές ψηφιακές πλατφόρμες, κατέστησαν το Κουκάκι ως επενδυτικό “hotspot” ενώ παράλληλα περιορίστηκε κατακόρυφα η διαθεσιμότητα ακινήτων μέσω συμβατικών μακροχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών ακινήτων Spitogatos σήμερα στο Κουκάκι διατίθενται προς ενοικίαση μόλις 66 διαμερίσματα. Στον αντίποδα μέσω της πλατφόρμας Airbnb και Homeaway διατίθενται σήμερα 841 διαμερίσματα. Η τάση αυτή εξηγείται εύκολα, δεδομένου ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμορφώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής πλατφόρμας AirDNA, σε 1.118 ευρώ. Στο αντίποδα, το μέσο ενοίκιο, παρότι έχει αυξηθεί κατά 58,5% από το 2016 και μετά στα 6,5 ευρώ/ τ.μ. δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. δηλ. σχεδόν το μισό.

Ανάλογη εικόνα διαθεσιμότητας διαμερισμάτων καταγράφεται και σε άλλες συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπου η βραχυχρόνια μίσθωση είναι κατά κανόνα επικερδέστερη σε σχέση με τη μακροχρόνια μίσθωση. Για παράδειγμα στα Εξάρχεια 722 διαμερίσματα προσφέρονται μέσω Airbnb και Homeaway, έναντι μόλις 164 διαμερισμάτων με συμβατικό τρόπο. Στο Παγκράτι 429 ακίνητα προσφέρονται σε τουρίστες έναντι 198 σε εγχώριους ενοικιαστές.

Ωστόσο αντίστροφη είναι η εικόνα στο Κολωνάκι, το οποίο εξακολουθεί να απευθύνεται σε Έλληνες. Συγκεκριμένα μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης διατίθενται σήμερα 759 ακίνητα, αριθμός διπλάσιος των 370 ακινήτων που προσφέρονται μέσω Airbnb.

Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει καθοριστικά και τις τιμές πώλησης. Σύμφωνα με την Delfi, η μέση τιμή πώλησης παλιών διαμερισμάτων επιφάνειας 40 έως 90 τ.μ. στο Κουκάκι ανέρχεται σε 2.445 ευρώ τ.μ. ενώ με βάση στοιχεία από πωλήσεις που έγιναν το 2018 μέσω δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση κινείται πέριξ των 1.775 ευρώ/ τ.μ.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ