Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τις δυσκολίες – Τι λέει για πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις

Η Ευρώπη χρειάζεται ταχύτερη πρόοδο, αλλά και ευελιξία, ώστε να προχωρεί με όσους μπορούν, δηλώνει ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο επικεφαλής της Bundestag σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” βλέπει ότι η Ευρώπη μπορεί να κινηθεί από κοινού μόνο σε μετανάστευση, ασφάλεια, άμυνα και εξωτερική πολιτική. Θεωρεί ότι σήμερα οι αντοχές της Ε.Ε. δοκιμάζονται, όμως, αισιοδοξεί ότι “οι μετριοπαθείς, φιλευρωπαϊκές δυνάμεις θα αποκτήσουν την πλειοψηφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δηλώνει ακόμη ότι “η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τις δυσκολίες”. Σχετικά με τη συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων, ο πρόεδρος της Bundestag, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε σχετική απόφαση, επιλέγει να απαντήσει διπλωματικά, θυμίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική βοήθεια από Ε.Ε. και Γερμανία και “δείχνοντας” τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε σε ερώτηση σχετικά με τα πλεονάσματα και τη συζήτηση μείωσής τους είπε τα εξής:

“Δεν άφησα πίσω μου τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών για να σχολιάσω τα σημερινά θέματα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής από τον ρόλο μου ως προέδρου της Bundestag. Είναι ξεκάθαρο πως πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσουμε την κρίση του ευρώ και ότι σε αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα έλαβε μεγάλη βοήθεια τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τη Γερμανία. Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων δεν ήταν εύκολη για την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς όλοι οι πολίτες έχουν υποχρεωθεί να κάνουν θυσίες. Βεβαίως η χώρα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση και τώρα έχετε διαφορετικές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με οκτώ χρόνια νωρίτερα. Κάθε κοινότητα χρειάζεται αλληλεγγύη και έτσι τα ισχυρότερα μέλη είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τους αδύναμους. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή του συστήματος αξιών μας και θα συνεχίσει να ισχύει και στην Ευρώπη ακόμα και μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ