Τι λένε εκπρόσωποι της αγοράς τη μερική άρση των δεσμευμένων λογαριασμών

Την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τη μερική άρση δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών σχολίασαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Κορκίδης: Η μερική άρση του ακατάσχετου των επιχειρηματικών λογαριασμών λύνει μερικώς το πρόβλημα χιλιάδων επιχειρήσεων

«…Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, επιβεβαιώνει τη μεγάλη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για μέτρα ελάφρυνσης» σημειώνει για την υπερψήφιση του νόμου για τις 120 δόσεις ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης συνεχίζει λέγοντας ότι «Παρά τα ευνοϊκά μέτρα, η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν έπαψε να υφίσταται και δικαιολογημένα οι μικρομεσαίοι της αγοράς αισθάνονται ότι αδικούνται από τον αριθμό των 24 για τακτικές και των 36 δόσεων για έκτακτες φορολογικές οφειλές. Παρά τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για αύξηση των δόσεων, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών νομικών προσώπων στο Δημόσιο, σε αντίθεση με αυτή στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφενός δεν ικανοποιεί τις επιχειρήσεις και αφετέρου απέχει πολύ από την εξαγγελία της ρύθμισης σε έως 120 δόσεις, που όμως ορθώς ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Παρά τις επιφυλάξεις και ανησυχίες, αγορών και θεσμών, ενόψει μάλιστα του Eurogroup, ελπίζουμε τα μέτρα να είναι κοστολογημένα σωστά από το ΥΠΟΙΚ και όχι με “προεκλογικούς υπολογισμούς”».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «Επιθυμούμε επίσης τα μέτρα να είναι μόνιμα και συμβατά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μη χρειαστεί να τα πληρώσουμε ακριβά στους επόμενους λογαριασμούς του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022. Αναφορικά με τη σύγχυση στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ποτά, μία εύκολη διάκριση στην εστίαση είναι ότι “σερβίρεται και τρώγεται” πάει στο 13%, ενώ ότι “πίνεται σερβιρισμένο” παραμένει στο 24%. Η μερική άρση του ακατάσχετου των επιχειρηματικών λογαριασμών στο ισόποσο των μηνιαίων δόσεων, λύνει μερικώς, αλλά όχι οριστικώς το πρόβλημα χιλιάδων επιχειρήσεων. Ευχόμαστε σύντομα όλοι οι συνταξιούχοι μας να μπορούν να πάρουν ολόκληρη τη “13η σύνταξη” χωρίς αδικίες, να μη μειωθεί το αφορολόγητο το 2020 και βεβαίως να μειωθεί η φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων με αναπτυξιακή προοπτική. Ασφαλώς και καλωσορίζουμε την υπερψήφιση της δέσμης μέτρων ελάφρυνσης, ωστόσο από μόνη της, δεν λύνει τα προβλήματα των επιχειρήσεων, που θα συνεχίσουν να είναι υπερφορολογημένες, υπερχρεωμένες και να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας…».

Μίχαλος: Θα απελευθερωθούν κεφάλαια αναγκαία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων

Σημαντικό βήμα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς θα αποτελεί η νέα ρύθμιση για την άρση της κατάσχεσης στους δεσμευμένους λογαριασμούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος στο Οpen TV.

Όπως τονίζει ο κ. Μίχαλος «οι συνεπείς επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν επιπλέον ρευστότητα. Το ΕΒΕΑ ζητάει η επιβράβευση της συνέπειας των οφειλετών να είναι έξι φορές μεγαλύτερη από το ποσό που θα καταβάλλουν αυτοί. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθούν κεφάλαια αναγκαία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Καρανίκας: Η μερική άρση της κατάσχεσης απέχει σημαντικά από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας για την τροπολογία περί μερικής άρσης δεσμευμένου λογαριασμού: “Είναι μία τροπολογία που ναι μεν επιβραβεύει τους συνεπείς οφειλέτες και αυτό είναι θετικό, στον αντίποδα όμως αυτή η μερική άρση της κατάσχεσης απέχει σημαντικά από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Καταρχήν, μας κάνει εντύπωση που στα κεφάλαια, τα οποία θα εξαιρούνται της δέσμευσης, δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των ρυθμίσεων, στις οποίες εν δυνάμει μπορεί να μετέχει ένας επιχειρηματίας (ασφαλιστικές, φορολογικές, εξωδικαστικού προσδιορισμού, πάγιες). Κατά δεύτερον, ο προβλεπόμενος πολλαπλασιαστικός συντελεστής απελευθέρωσης κεφαλαίων, 3 έως 4,5, είναι εξαιρετικά «δειλός» για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης.

Η πάγια θέση της ΕΣΕΕ γι’ αυτό το θέμα είναι γνωστή από παλιά: επιβάλλεται η θέσπιση ενός ακατάσχετου τροφοδότη λογαριασμού, μέχρι του ποσού που θα καλύπτει ολοσχερώς τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης (ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, προμηθευτές, μισθούς).

Έχοντας ερμηνεύσει τον σφυγμό της αγοράς εδώ και χρόνια, αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί τόσο η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όσο και η επιτυχία των ρυθμίσεων που εισάγονται με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ