“Κούρεμα” έως και 90% σε κόκκινους δανειολήπτες από τα funds – Ποιους αφορά

Γενναίο “κούρεμα” που φτάνει στο 90%, προσφέρουν τα funds στους δανειολήπτες κόκκινων δανείων που έχουν περάσει στη διαχείρισή τους από τις συστημικές τράπεζες. Το “κούρεμα” αυτό προτείνεται σε περιπτώσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, καθώς τα funds τα έχουν αποκτήσει σε πολύ χαμηλή τιμή, της τάξεως των 4 με 5 σεντς στα 100, ενώ άλλη τόση είναι συνήθως η απαίτησή τους.

Το δύσκολο βέβαια είναι να βρεθούν οι δανειολήπτες που έχουν οφειλές από πιστωτικές κάρτες και μικρά καταναλωτικά δάνεια, αφού συνήθως είναι άφαντοι. Για τον εντοπισμό τους συνεργάζονται με εισπρακτικές εταιρείες ώστε να έρθουν σε συμφωνία μαζί τους.

Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις αφορούν σε καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ή χωρίς εξασφαλίσεις. Μέσα στο τρέχον έτος, όμως, θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων με τα “κουρέματα” να είναι πολύ χαμηλότερα.

Οι προσφορές των funds ειδικά στα καταναλωτικά είναι άκρως δελεαστικές και διαμορφώνονται στο 80%- 90% καθώς τα έχουν αποκτήσει σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

“Τα funds έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγάλο κούρεμα της οφειλής” λέει στο Έθνος, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και εξηγεί: “έχουν αγοράσει φθηνά, δεν βιάζονται να εισπράξουν, δεν πιέζονται από τους επόπτες, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες, να ξεφορτωθούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια όταν κουρεύουν, δεν “καίνε” τις προβλέψεις”.

Σε ό, τι αφορά επιχειρηματικές οφειλές, τα funds καλούν τους επιχειρηματίες για να βρουν λύση. Συνήθως το fund ζητά να του εκχωρήσει ο οφειλέτης τις εγγυήσεις του δανείου, δηλ. το υποθηκευμένο ακίνητο ή να βρεθεί από κοινού- ή κατά μόνας- αγοραστής. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το fund βγάζει σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης ή προχωρά μέσω διαγωνισμού στην πώλησή τους.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ