Οι “διορθώσεις” που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις χηρείας

Ευνοϊκές διορθώσεις στο νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) για τις συντάξεις χηρείας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, μετά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο νόμος στους δικαιούχους.

Οι νεότερες χήρες και χήροι λαμβάνουν σύνταξη για µία τριετία. Όσοι συμπληρώνουν τα 55 έτη εντός αυτής της τριετίας (δηλαδή είναι 52-55 τη στιγμή του θανάτου) χάνουν προσωρινά τη σύνταξη μετά την πρώτη 3ετία και τη λαμβάνουν δια βίου ξανά στα 67.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας εξετάζονται τα εξής:

-σκοπεύει να«παγώσει» τη διάταξη που προέβλεπε το κόψιμο της σύνταξης σε όσες ή όσους ελάμβαναν σύνταξη χηρείας και ήταν ηλικίας κάτω των 55 ετών.-συζητά την αύξηση του ποσοστού της επανυπολογιζόμενης από το 50% που είναι σήμερα στο 70%. Το ποσοστό αυτό ενδέχεται να ισχύσει αναδρομικά και για τις συντάξεις που εκδόθηκαν μετά την ισχύ του Νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

– προτείνει να συμπεριληφθεί άρθρο που θα διασφαλίζει όσους λαμβάνουν σύνταξη χηρείας και δουλεύουν, αυτοαπασχολούνται ή έχουν άλλη σύνταξη προκειμένου να μην λαμβάνει κανείς κάτω από το κατώτατο όριο που νομοθετήθηκε εκ των υστέρων, δηλαδή τα 360-384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντος.

Ο στόχος των νέων διορθωτικών παρεμβάσεων είναι κυρίως η αναστολή του ηλικιακού ορίου των 55 ετών που οδηγούσε σε οριστική αναστολή της παροχής της σύνταξης.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ