Αποκαλυπτική έρευνα: Το 20% των νοικοκυριών ζει με τον εφιάλτη ότι θα χάσει το σπίτι του

Με τον φόβο ότι μπορεί φέτος να χάσει το σπίτι του ζει ένα στα πέντε νοικοκυριά, ενώ τα μισά βρίσκονται σε κλοιό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Η απαισιοδοξία των νοικοκυριών εντείνεται σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ασφυκτικό από τους πλειστηριασμούς που συνεχώς αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχουν φτάσεις ήδη τους 4.312 με ημερομηνία εκτέλεσης έως τις αρχές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Η εικόνα μοιάζει αποκαρδιωτική καθώς ήδη το ένα στα δύο νοικοκυριά παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τις τράπεζες, με το 44% αυτών να έχει υπαχθεί σε κάποιας μορφής ρύθμιση και το 6,1% να είχε πετύχει κάποια ρύθμιση την οποία τελικά έχασε. Μάλιστα, όσο καθυστερεί η θεσμοθέτηση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου ότι περισσότεροι από ένας στους δύο οφειλέτες δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους , κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκονται σε πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Marc. Όπως αναφέρει η έρευνα η οικονομική δυσκολία που βιώνουν ήδη τα νοικοκυριά αναγκάζει τα δύο στα δέκα να δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις το 2019 και το 1/3 των νοικοκυριών με δανειακές υποχρεώσεις προβλέπει ότι φέτος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις τραπεζικές του υποχρεώσεις.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ