Πρόεδρος ΗΔΙΚΑ στον RealFm: 116.000 αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου έχουν εγκριθεί – Τι ισχύει για τις άδειες παραμονής αλλοδαπών

Για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το επίδομα ενοικίου μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Αναστάσιος Τάγαρης στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανίας Κασίμη.

“Μέχρι σήμερα το πρωί έχουν υποβληθεί 236.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 116.000, 98.000 βρίσκονται σε αναμονή και έχουν απορριφθεί 20.000” τόνισε ο κ. Τάγαρης και πρόσθεσε:

“Οι μισές από αυτές που βρίσκονται σε αναμονή είναι περιπτώσεις που μπήκαν να κάνουν την αίτηση, διαπίστωσαν ότι θα απορριφθεί γιατί δεν πληροί πιθανόν τα απαιτούμενα εισοδηματικά κριτήρια και την εγκατέλειψαν, ενώ περίπου 25.000 είναι σε αναμονή για να διασταυρωθεί η άδεια παραμονής αλλοδαπού”.

Σύμφωνα με τον κ. Τάγαρη, “αυτές οι άδειες πολλές φορές δεν διασταυρώνονται αυτόματα με την υπηρεσία της Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να πάνε σε κοινότητα ή Δήμο με κάποια δικαιολογητικά για να ξεπεραστεί το πρόβλημα”.

Σχετικά με τις προθεσμίες για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος ενοικίου, ο κ. Τάγαρης διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχει ημερομηνία, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό. Απλώς όποιοι κάνουν αίτηση μέσα στον Μάρτιο θα επιδοτηθούν για το εξάμηνο από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο και όσοι κάνουν αίτηση τον Απρίλιο θα επιδοτηθούν για το διάστημα από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο”.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ο κ. Τάγαρης είπε ότι “αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό συμφωνητικό πρέπει να γίνει. Αν γίνει σήμερα, με ημερομηνία μέχρι έναν μήνα πριν μπορεί να δηλωθεί χωρίς πρόστιμο, αν είναι μεγαλύτερο του ενός μηνός το διάστημα υπάρχει ένα πρόστιμο 100 ευρώ που αφορά στον ιδιοκτήτη και θα βεβαιωθεί στην εφορία”.

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ενοικίου είναι όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, το εισοδηματικό, η κλίμακα και τα μέλη του νοικοκυριού και προσθέτει ότι η επιδότηση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ενοίκιο.

Σχετικά με τη ΔΕΗ, ο κ. Τάγαρης είπε ότι “δεν υπάρχει ακόμα κάποια υποχρέωση να γυρίσει το ρολόι στο όνομα του ενοικιαστή, αλλά από 1/1/2020 θα υπάρχει η απαίτηση να είναι ο λογαριασμός του ρεύματος στο όνομα του ενοικιαστή”.

Διευκρίνισε δε, ότι αν χρειαστεί κάτι στη διαδικασία, όπως π.χ. με τους αλλοδαπούς, δεν πηγαίνουν οι ενδιαφερόμενοι στα ΚΕΠ, αλλά στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων. Εκτιμά δε, ότι περίπου 29.000 αιτήσεις αλλοδαπών εκκρεμούν.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ