Κοστέλο: Πολύπλοκο το σχέδιο για τον νέο νόμο Κατσέλη – Τι λέει για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις

Την ικανοποίηση του για τη γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το ΙΟΒΕ και η αποστολή της ΕΕ στην Ελλάδα, ο επικεφαλής για την Ελλάδα της αποστολής της γενικής διεύθυνσης της ΕΕ για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις Ντέκλαν Κοστέλο, επισημαίνοντας πάντως πως απομένουν να εκτελεστούν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

“Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της Ελλάδας. Η ανάπτυξη βρίσκεται σε συνεχόμενη ανοδική πορεία και για το 2019 προβλέπουμε να φθάσει το 2%, με τάση να συνεχιστεί και στο μέλλον. Το κρίσιμο στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι όμως το κατά πόσον θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις” τόνισε ο Κοστέλο στο περιθώριο της ημερίδας “Εντάσσοντας την Ελλάδα στο πλαίσιο των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: προτεραιότητες για αειφόρο ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα”.

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως μετά την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια η οικονομία θα κατορθώσει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς στα πρότυπα των άλλων χώρων της ΕΕ, ο κύριος Κοστέλο απάντησε “φυσικά οι εξωτερικοί παράγοντες πάντοτε παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και η ελληνική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί, όμως η επιτυχία της πρωταρχικά σχετίζεται με την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων”.

Στην ερώτηση εάν έχει δείγματα για την επιτυχή πορεία των μεταρρυθμίσεων ο κ. Κοστέλο τόνισε πως “έως σήμερα κι αφ’ ότου η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα των μνημονίων τα πράγματα βαίνουν ομαλώς κι όπως μας ενημερώνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Βέβαια πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η ανάταξη του τραπεζικού και του κτηματομεσιτικού τομέα για παράδειγμα, αλλα σε γενικές γραμμές όλα γίνονται όπως πρέπει”.

Σχετικά με τον νέο νόμο Κατσέλη, ο κ. Κοστέλο εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο.

“Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με εκείνα του νόμου Κατσέλη, ενώ υπογράμμισε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ