ΔΝΤ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ρίσκο για την ελληνική οικονομία

Oυάσιγκτον, του Θανάση Κ.Τσίτσα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα ρίσκο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤπου στην πρώτη μεταπρογραμματική έκθεση για την Ελλάδα η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμένουν στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, εντοπίζοντας τα προβλήματα και τις αδυναμίες στα κόκκινα δάνεια και στις τράπεζες.

Στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, που διηξήχθη χωρίς την παρουσία της Γενικής Διεθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απο τον επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Συμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντόλμαν ήταν “μιά στο καρφί και μία στο πέταλο”στις επισημάνσεις του, τονίζοντας οτι έχουν γίνει πολλά απ;o την ελληνική κυβερνηση, αλλά υπάρχουν ρίσκα με ενέργειες όπως αυτή της υψηλής αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της μείωσης του ποσοστού της ανεργίας.

Μείζον θέμα για το ΔΝΤ εξακολουθούν να αποτελούν τα κόκκινα δάνεια και η κατάσταση του τραπεζικού τομέα, όπου εντοπίζονται σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Ταμείου και κυβέρνησης . Από την πλευρά του Ταμείου, κοινός τόπος ήταν η ανάγκη παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη στη σειρά χώρα με το μεγαλύτερο δανεισμό από το ΔΝΤ.

Η έκθεση που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δεν έχει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις των πορισμάτων της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειωτέον, το ΔΝΤ δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα, επομένως δεν απαιτεί αντισταθμιστικά μέτρα στις παροχές της κυβέρνησης.

Ωστόσο με την έκθεση του στέλνει ένα σήμα σε επενδυτές και αγορές, μόλις ένα 24ωρο μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές με το 10ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου 3,90% ύψους 2,5 δις ευρώ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ