Τα οκτώ SOS του νέου κατώτατου μισθού

Σε οκτώ διαπιστώσεις – SOS για τον κατώτατο μισθό και για τις τριετίες, οι οποίες – μαζί με το επίδομα γάμου – επί της ουσίας περνούν οριστικά στο χρονοντούλαπο, καταλήγουν έγκυροι νομικοί μέσα από την ανάλυση της πρόσφατης εγκυκλίου Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με το σημείωμα της επιστημονικής ομάδας του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας ( ΔΕΝ ) της εξειδικευμένης έκδοσης επί εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά προκύπτει ότι τα επιδόματα τριετιών και γάμου “τελειώνουν“.

Συγκεκριμένα τα οχτώ συμπεράσματα νομικών του ΔΕΝ έχουν ως εξής:

1. Μόνο ισχύον κατώτατο όριο μισθού και ημερομισθίου είναι το νομοθετημένο ποσόν των 650 ευρώ για τους υπαλλήλους και των 29,04 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

2. Για όσους έχουν προσληφθεί μετά τις 14.2.2012, χωρίς να έχουν προϋπηρεσία τα ποσά αυτά ισχύουν χωρίς καμία προσαύξηση.

3. Για όσους έχουν υπηρεσία ή προϋπηρεσία που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και οποιαδήποτε καθήκοντα μέχρι τις 14.2.2012, στα ποσά αυτά προστίθενται μέχρι 3 τριετίες από 10% για τους υπαλλήλους και μέχρι 6 τριετίες (από 5%) για τους εργατοτεχνίτες. Ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους υπαλλήλους αναλογούν έως 3 τριετίες από 5%.

4. Δεν οφείλεται η καταβολή επιδόματος γάμου.

5. Η υποχρέωση καταβολής των νέων μισθών-ημερομισθίων ( μετά …. τριετιών ή μη), αρχίζει από 1.2.2019.

6.Από τις επιχειρήσεις απαιτείται η υποβολή Ε4 με τη στήλη των νέων αποδοχών μέχρι τις 28.2.2019 .

7. Απαιτείται η γνωστοποίηση όρων, ολόκληρη ή τροποποιητική. Εάν αντί για γνωστοποίηση έχει συνταχθεί σύμβαση εργασίας( με όλους τους όρους του ΠΔ 156/94), απαιτείται τροποποιητική ως προς τις αποδοχές σύμβαση.

8. Σε περίπτωση Μερικής απασχολήσεως δεν απαιτείται για τη μεταβολή των αποδοχών επανυποβολή του Ε9.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατία”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ