“Καμπανάκι” από κοινοτικό αξιωματούχο: Η Ελλάδα καθυστερεί την υλοποίηση των προαπαιτούμενων

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

“Οι ελληνικές αρχές υπολείπονται σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των προαπαιτούμενων και σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εφαρμογή τους”, προειδοποίησε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος, με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου.

O κοινοτικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει στο Eurogroup καμία συζήτηση για την Ελλάδα. Τα 16 προαπαιτούμενα που έχουν ορίσει τα Κ-Μ του Eurogroup συνδέονται με την εκταμίευση περίπου 750 εκατ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMPs) αλλά και την κατάργηση του περιθωρίου αύξησης των επιτοκίων των δανείων του EFSF, κάτι που θα κριθεί τελικώς, μετά από έκθεση που θα εκπονήσει η Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου και θα τεθεί υπόψη της συνεδρίασης των Υπουργών της 11 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι το Euro working group είχε ενημερωθεί για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συνεδρίαση του Εurogroup θα χωριστεί σε δύο μέρη, το τακτικό των 19 Κρατών – Μελών και τη συνεδρίαση περιεκτικής σύνθεσης σε επίπεδο “27”, για την προετοιμασία των στοιχείων που άπτονται της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης με ορίζοντα τον Ιούνιο.

Κατά το πρώτο μέρος θα συζητηθούν οι εκθέσεις προόδου της εποπτείας για την οικονομία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μετά το πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η διαδικασία εκλογής ενός νέου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η συζήτηση προβληματισμού και κατευθύνσεων για τις δαπάνες των προϋπολογισμών και την υποστήριξή τους από το επόμενο Πολυετές δημοσιονομικό Πρόγραμμα (MFF).

Tέλος, σε ό,τι αφορά τη Συνεδρίαση του ECOFIΝ που θα ακολουθήσει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί θα συζητήσουν την αναθεώρηση της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Θα επιδιώξουν την επίτευξη γενικής προσέγγισης για όλα τα στοιχεία της μεταρρύθμισης που πρότεινε η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Προς μια πιο αποτελεσματική και δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής της ΕΕ», η οποία προτείνει έναν οδικό χάρτη για προοδευτική και στοχοθετημένη μετάβαση στην ειδική πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς της φορολογικής πολιτικής της ΕΕ.

Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση δημοσιονομικής βιωσιμότητας για το 2018 και να επανεξετάσει τα θέματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή την απαλλαγή του προϋπολογισμού για το 2017 και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό για το 2020.

Πηγή πληροφοριών: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ