Προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ – Τα κριτήρια που δίνουν μόρια

Ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ το σχετικό σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι το νέο σύστημα αφορά σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επί χρόνια βρίσκονται στην αναμονή προκειμένου να διοριστούν και περιμένουν με μεγάλη αγωνία τις ανακοινώσεις, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Γαβρόγλου κινούνται με πολύ προσεκτικά βήματα. Άλλωστε ακόμη και αυτή τη στιγμή έχουν να προσπεράσουν πολλά προσκόμματα αλλά και να αποτρέψουν “καραμπόλες”, δεδομένου ότι το νέο σύστημα σχετίζεται με προσωπικό διαφορετικών κατηγοριών και πρέπει να αποφευχθούν αντιδράσεις στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πάντως, η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού έχει δεσμευθεί για τον διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών. Η πρώτη φουρνιά θα διοριστεί από το επόμενο διδακτικό έτος και αφορά σε 4.500 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής. Θα ακολουθήσουν το 2020- 21 οι διορισμοί 5.250 εκπαιδευτικών και την επόμενη χρονιά (2021- 22) ακόμη 5.250 δασκάλων και καθηγητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους”, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα γίνει γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, αλλά δεν θα αποφευχθεί η τυπική διαδικασία του ΑΣΕΠ, αφού όλοι οι διορισμοί θα περάσουν μέσα από το φίλτρο του Οργανισμού. Όσον αφορά στα κριτήρια, έχει “κλειδώσει” ότι για το νέο σύστημα διορισμού θα μετράνε τα εξής τρία: προϋπηρεσία, επιστημονικά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Όμως, ένα μεγάλο αγκάθι είναι η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και κυρίως των αναπληρωτών, καθώς οι ίδιοι θέλουν να συνυπολογιστούν όλα τα χρόνια της προϋπηρεσίας τους, κάτι όμως που δεν μοιάζει εφικτό καθώς τότε σχεδόν όλες οι θέσεις θα καλυφθούν από αυτούς και δεν θα μπορεί να εισέλθει στην εκπαίδευση η νέα γενιά των εκπαιδευτικών. Αναμένεται να τεθεί κάποιο όριο στους μήνες που θα προσμετρηθούν και θα οριστεί ένα “ταβάνι”.Για να ληφθεί η οριστική απόφαση ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να έχει μια απολύτως σαφή εικόνα για τον αριθμό των αναπληρωτών που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ