Απόσυρση οχημάτων δημόσιας χρήσης και φορτηγών προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια

Ένα στα δέκα σπίτια θα αναβαθμιστεί ενεργειακά μέχρι το 2030 και ένα στα δέκα αυτοκίνητα θα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενεργειακού σχεδιασμού ως το 2030 (” Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα”), που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα μέτρα πολιτικής που περιλαμβάνει ο ενεργειακός σχεδιασμός, εντάσσεται ακόμη η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές (βιοκαύσιμα, υβριδικά, ηλεκτρικά, φυσικό αέριο, υγραέριο), καθώς και η εφαρμογή μέτρων “απόσυρσης” με δάνεια και επιχορηγήσεις για οχήματα δημόσιας χρήσης και φορτηγά. Τονίζεται συγκεκριμένα ότι “το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα αντικατάστασης των επιβατικών οχημάτων και ελαφρών φορτηγών με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης θα επαναληφθεί μέσω ενός ευρύτερου προγράμματος χρηματοδότησης με μικτό τρόπο (δάνειο και επιχορήγηση) για την αντικατάσταση οχημάτων δημόσιας χρήσης και εμπορευματικών οχημάτων”.

Ενώ για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας προβλέπεται η εισαγωγή του θεσμού της ενεργειακής κάρτας που θα αντικαταστήσει τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης για κατανάλωση ενεργειακών προϊόντων και θα δώσει στους καταναλωτές να επιλέξουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Σε σχέση με την ανακαίνιση των κατοικιών τονίζεται ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και τη δημιουργία και διατήρηση πάνω από 20.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Στα μέτρα πολιτικής περιλαμβάνονται η αντικατάσταση παλαιών λεβήτων πετρελαίου με νέα σύγχρονα και πιο αποδοτικά συστήματα θέρμανσης καθώς και φορολογικά χρηματοδοτικά και πολεοδομικά κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κτιρίων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ