Για ποιες κλαδικές συμβάσεις εργασίας εκκρεμεί η επέκτασή τους

Στις κλαδικές συμβάσεις που ισχύουν και εκκρεμεί η απόφαση επέκτασής τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αλλά και στις κινήσεις του υπουργείου Εργασίας για την υπογραφή και νέων συμβάσεων, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

Όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ” Στο Κόκκινο”, «έχουμε σε ισχύ 11-12 κλαδικές συμβάσεις”. Μερικές, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικές», όπως αυτές που αφορούν:

– Τις εταιρείες πετρελαιοειδών

– Τις καπνοβιομηχανίες

– Τα μεταλλεία και λιγνιτορυχεία

– Τις εταιρείες ζαχαρωδών – για τη βιομηχανία με τον ΣΕΒ και τις μικρομεσαίες με την ΓΣΕΒΕΕ

Είναι επίσης σε εξέλιξη, πρόσθεσε η συζήτηση:

-για συγκρότηση εργοδοτικής οργάνωσης στο θέαμα-ακρόαμα, ώστε να γίνει κλαδική σύμβαση και να επεκταθεί

-για κλαδική σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ)

-για κλαδικές σε χώρους με μεγάλο πληθυσμό εργαζόμενων, όπως στα super market

Στα super market, όπως σημείωσε, κάποιες επιχειρησιακές συμβάσεις «είναι πολύ καλές … σε κάποιες περιπτώσεις το τετράωρο είναι πιο υψηλό από τον μισθό που είχε θεσμοθετήσει ο Βρούτσης (ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ), για να μην ξεχνιώμαστε».

Τέλος ο υποκατώτατος για 250.000 νέους, μελετάται ο τρόπος επιστροφής του κατώτατου στα 751 ευρώ

Για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τον πιθανό αριθμό «δόσεων», ο κ. Νεφελούδης είπε ότι «δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο, πρέπει να γίνουν οι σχετικές μελέτες, να δούμε πού βρισκόμαστε μετά από μία οκταετία απόλυτης απορρύθμισης. Πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας με συγκεκριμένες παραμέτρους. Έχουμε πολύ αντιφατικά μηνύματα, πάρα πολύ κόσμο σε απόλυτη απορρύθμιση, νέα παιδιά με τον υποκατώτατο (περίπου 250.000 άτομα), αρκετές μορφές ευελιξίας στην απασχόληση, παραμένει υψηλό το ποσοστό της παραβατικότητας … έχουμε πολλά τέτοια. Από την άλλη, έχουμε και κλαδικές συμβάσεις πολύ πιο υψηλές από τα 751 ευρώ (για τον κατώτατο), στη βιομηχανία και άλλους κλάδους».

Μετά την πρώτη τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως επανέλαβε, «θα έχουμε και άλλες μέσα στο 2019, αυτή είναι η σκέψη. Η τροπολογία έγινε για να αλλάξει ο χρόνος κατά τον οποίο υλοποιείται αυτή η διαδικασία … να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου ο νέος κατώτατος. Και καταργείται ο υποκατώτατος για 250.000 νέους, αυτομάτως σταματάει να ισχύουν τα 510,92 ευρώ, θα ενταχθούν όπως πρέπει» στον νέο κατώτατο.

«Όλοι αυτοί οι τύποι που θεσμοθέτησαν την απόλυτη απορρύθμιση, τώρα έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο … Εμείς εφαρμόζουμε πολύ συστηματικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για τα εργασιακά, ό,τι είχε ειπωθεί το 2015, αυτό υλοποιείται, συστηματικά», κατέληξε ο κ. Νεφελούδης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ