WSJ: Η Ελλάδα επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές, αλλά παραμένει η πιο εύθραυστη χώρα της Ευρωζώνης

“Τα προγράμματα διάσωσης τελείωσαν, η Ελλάδα επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές” είναι ο τίτλος άρθρου της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρεται στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα έγκειται στο ότι η Ελλάδα έχει αποκοπεί από τα δάνεια διάσωσης την ώρα που οι αγορές ομολόγων γίνονται ξανά ασταθείς μετά από πολλά χρόνια» επισημαίνεται στο άρθρο.

Όπως τονίζει η ανταποκρίτρια της WSJ η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης προσφυγής στις αγορές αλλά «χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στα ομόλογά της αν πρόκειται να σταθεί οικονομικά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια και να αποφύγει την επιστροφή στα δάνεια από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης».

Το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 4% που αποτελεί απαγορευτικό επίπεδο για τα στενά οικονομικά περιθώρια της χώρας. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών που πηγάζει εν μέρει από την αβεβαιότητα για το αν η Αθήνα θα πάει πίσω τη λιτότητα ενισχύεται από την οικονομική αστάθεια σε Τουρκία και Ιταλία.

“Ο κ. Τσίπρας ο οποίος μίλησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προσπάθησε να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στις επιθυμίες των ψηφοφόρων, που έχουν εξαντληθεί από δεκαετή ύφεση και εκείνες των αγορών και των πιστωτών της Ευρωζώνης που δεν θέλουν απόκλιση από τις αυστηρές πολιτικές, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατά τα 8ετή προγράμματα “επισημαίνει ο συντάκτης και συνεχίζει λέγοντας ότι, “παρά το τέλος του προγράμματος στήριξης, η Ελλάδα παραμένει η πιο εύθραυστη χρηματοοικονομικά χώρα της Ευρωζώνης, ευάλωτη στην αστάθεια της αγοράς”.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ