WSJ: Στην Ευρωζώνη μειώνονται οι αισιόδοξες προσδοκίες για την ανάπτυξη

Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται και μια δυναμική ανάκαμψη φαίνεται ελάχιστα πιθανή, σε μια χρονιά που ξεκίνησε ελπιδοφόρα αλλά συνεχίστηκε με αντιξοότητες, εκτιμά η Wall Street Journal. 

Όπως τονίζει η εφημερίδα, καθώς το κλίμα εμπιστοσύνης εξασθενεί λόγω των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο και πρόσφατα στην οικονομική κρίση της Τουρκίας, η νομισματική ένωση κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο χαμηλής ανάπτυξης.

Αρχικά η επιβράδυνση φάνηκε να οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως το ασυνήθιστο ψύχος, οι απεργίες και μια επιδημία γρίπης. Ωστόσο η εκτίμηση τώρα είναι, ότι οφείλεται σε άλλες, μονιμότερες αντιξοότητες. Εκτός από την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, οι ιθύνοντες της ευρωζώνης ανησυχούν πλέον και για την πιθανότητα άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και για την επιμονή της νέας ιταλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των φόρων και αύξηση των δαπανών.

Η εμπιστοσύνη είναι πιθανό να ανακάμψει αν διατηρηθεί η ανακωχή στις ατλαντικές εμπορικές σχέσεις, αν σταθεροποιηθεί η Τουρκία και αν η κυβέρνηση στην Ιταλία καταλήξει σε έναν λιγότερο επεκτατικό προϋπολογισμό. Όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει, η αβεβαιότητα περιορίζει ήδη τις επενδύσεις και αν αυτό εξακολουθήσει, η Ευρώπη θα χάσει την ευκαιρία να αυξήσει την ταχύτητα της οικονομίας της, καταλήγει η WSJ.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ