Guardian: Η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά οι πληγές παραμένουν βαθιές

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης την ερχόμενη εβδομάδα μετά από εννέα χρόνια κρίσης, σκληρής λιτότητας και αλλαγή τεσσάρων κυβερνήσεων, όμως, οι πληγές παραμένουν βαθιές.

Αυτό τονίζει ο Guardian και συγκεκριμενοποιεί τις πληγές στις αδύναμες τράπεζες, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, στις ελάχιστες δημόσιες επενδύσεις και το χρέος που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Παρόλα αυτά έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Η ανάπτυξη επιστρέφει αν και με αργούς ρυθμούς, ο τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο και τα επίπεδα της ανεργίας υποχωρούν. Τα επίπεδα ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να κινηθούν στο 2% εφέτος και στο 2,4% του χρόνου, με τα νούμερα να είναι επαρκή για τις Βρυξέλλες ώστε να κάνουν λόγο για ένα success story.

Παρόλα αυτά ο σκεπτικισμός παραμένει, τουλάχιστον στην πλευρά του ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην περικοπή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ακόμα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους. Η πρόσφατη συμφωνία για το χρέος είχε κάποια θετικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν υποστηρίζονται από τις πολύ φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει επί μακρόν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι περικοπές των δαπανών και οι δομικές μεταρρυθμίσεις- το τίμημα του προγράμματος διάσωσης των 288 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία- κατέστησε την Ελλάδα μια σκιά του προ κρίσης εαυτού της.

Η οικονομία έχασε το 26% της αξίας της με αποτέλεσμα το 1/5 του εργατικού δυναμικού της χώρας να μείνει άνεργο, την ώρα που 500.000 Έλληνες- οι πιο μορφωμένοι και καταρτισμένοι- έφυγαν από την χώρα, με κατεύθυνση κυρίως τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ