Τέλος για το waiver από τις 21 Αυγούστου – Η απόφαση της ΕΚΤ

Σε μια αναμενόμενη κίνηση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τις 21 Αυγούστου μπαίνει τέλος και επισήμως στο waiver που επέτρεπε στο Ευρωσύστημα να χρησιμοποιεί τα ελληνικά ομόλογα για δανεισμό.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της λήξης του προγράμματος διάσωσης, “το ΔΣ αποφάσισε ότι από τις 21 Αυγούστου 2018 θα πρέπει στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία να εφαρμόζονται τα ενιαία κριτήρια και τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος και ότι τα εν λόγω χρεόγραφα θα υπόκεινται στις ενιαίες περικοπές αποτίμησης που καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2016/65 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Με την άρση του waiver, οι ελληνικοί τίτλοι που έχουν κατατεθεί ως ενέχυρα στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες θα επιστραφούν σε αυτές. Οι ίδιοι τίτλοι θα χρησιμοποιηθούν εφεξής για την άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά με υψηλότερο επιτόκιο, αναλόγως της συμφωνίας repos που θα κάνει η κάθε τράπεζα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς η διατραπεζική αγορά θα απορροφήσει αυτούς τίτλους, πράγμα που αν γίνει εύκολα και με ευνοϊκούς όρους θα ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας.

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα ενέχυρα που θα επιστρέψουν στις τράπεζες μπορούν δυνητικά να τοποθετηθούν στην αγορά repos και η ρευστότητα που θα μπορούσε να αντληθεί αναμένεται να είναι μεγαλύτερη καθώς η ΕΚΤ έκανε τους έκανε αποδεκτούς με υψηλό haircut.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ