Ανάπτυξη 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019 βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η οικονομία της Ελλάδας άρχισε να αναθερμαίνεται το πρώτο τρίμηνο το 2018 και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το κεφάλαιο για την Ελλάδα που περιέχεται στις θερινές, ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόνκαι παρουσίασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάσει η έκθεση της Κομισιόν, το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ έφθασε το 0,8% (από τρίμηνο σε τρίμηνο q-o-q), ο οποίος αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 2,3% (σε ετήσια βάση y-o-y). Αυτό επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση στο 0,2% (q-o-q) το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν προσωρινή και ότι η Ελλάδα πράγματι ανακάμπτει, καταγράφει η Κομισιόν.

Ακολούθως εξηγεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη προήλθε από τις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες συνεισέφεραν 1,4 μονάδες (q-o-q) στην αύξηση του ΑΕΠ κάτι που οφείλεται τόσο στην αύξηση των εξαγωγών όσο και στη μείωση των εισαγωγών.

Παρομοίως η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η αύξηση της συνεισφοράς της ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, συνεπώς η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (άνοδος 0,1%). Υπήρξε όμως μεγάλη μείωση των επενδύσεων, η οποία στέρησε 2,4 μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η Κομισιόν σημειώνει ότι “η πτώση αναμενόταν μετά την ισχυρή εφάπαξ αύξηση του προηγούμενου τριμήνου”.

Συνεπώς, σύμφωνα με την έκθεση, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 1,9% το 2018 και να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 2,3% το 2019.

Η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, που αυξάνονται λόγω του βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αυξημένων άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ η συμβολή των καθαρών εξαγωγών προβλέπεται να είναι πιο μετριοπαθής κατά το υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών, αναφέρει η Κομισιόν.

Επιπλέον η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Η ανεργία μειώθηκε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, μειωμένη κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2017, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθ `όλη τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με την Κομισιόν.

Τέλος ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασίας τροφίμων και ενέργειας. Λόγω των υψηλότερων παραδοχών για τις τιμές πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω, καταλήγει η Κομισιόν.

Ανθεκτική ανάπτυξη αλλά με αυξημένα ρίσκα

Η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή το 2018 και το 2019, σε 2,1% φέτος και 2% το επόμενο έτος τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, μετά από πέντε διαδοχικά τρίμηνα έντονης επέκτασης, η οικονομική ορμή μετριάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τώρα προβλέπεται να είναι χαμηλότερη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ από ό, τι είχε προβλεφθεί την άνοιξη, σύμφωνα με τις θερινές, ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν και παρουσίασε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Στην ανάλυσή της ωστόσο η Κομισιόν προειδοποιεί έντονα για τα αρνητικά ρίσκα που ενέχει η πρόβλεψη, και τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιαστούν λόγω ενδεχόμενης περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων. Αν αυξηθούν οι εντάσεις, λέει η Κομισιόν, θα επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και τις επενδύσεις και θα μειώσουν την ευημερία σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μεταβλητότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με γεωπολιτικούς κινδύνους.

Η Κομισιόν προειδοποιεί μάλιστα ότι οι κίνδυνοι σε γενικές γραμμές έχουν αυξηθεί από το προηγούμενο πακέτο προβλέψεων την άνοιξη.

Πάντως, ακόμα και έτσι, σύμφωνα με την Κομισιόν, η δυναμική ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί κάπως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες της αγοράς εργασίας, μειώνεται το χρέος των νοικοκυριών, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει υψηλή και η νομισματική πολιτική παραμένει υποστηρικτική.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ παραμένουν ισχυρές. Εξηγεί δε ότι η επικείμενη “συγκράτηση των ρυθμών ανάπτυξης” οφείλεται εν μέρει σε προσωρινούς παράγοντες, αλλά η αύξηση των εμπορικών εντάσεων, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και η πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένα κράτη μέλη ενδέχεται να διαδραματίσουν επίσης κάποιο ρόλο.

Εκτός της ΕΕ, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερή, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης γίνονται όλο και πιο διαφοροποιημένοι μεταξύ των χωρών και περιοχών και αυξάνονται οι κίνδυνοι μείωσης.

Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την άνοιξη, ο πληθωρισμός φέτος προβλέπεται σήμερα να είναι κατά μέσο όρο 1,9% στην ΕΕ και 1,7% στη ζώνη του ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 0,2 εκατοστιαίων μονάδων και στις δύο περιοχές από την άνοιξη. Η πρόβλεψη για το 2019 αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για τη ζώνη του ευρώ σε 1,7%, αλλά παραμένει αμετάβλητη στο 1,8% για την ΕΕ.

Αναλυτικά η Κομισιόν εκτιμά ότι η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές του 2018 αντανακλά ορισμένους προσωρινούς παράγοντες, αλλά και πάλι η εμπιστοσύνη και η δραστηριότητα δεν ανέβηκαν την άνοιξη, καθώς οι εμπορικές εντάσεις κλιμακώθηκαν, η πολιτική αβεβαιότητα αυξήθηκε σε ορισμένα κράτη μέλη και οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την άνοδό τους τάση.

Παρόλο η Κομισιόν παραδέχεται ότι δεν έχει πλήρη εξήγηση για την σημερινή τάση και καθώς οι εξελίξεις στην παγκόσμια εμπορική πολιτική έχουν αναδειχθεί ως σημαντικός κίνδυνος για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές, εκτιμά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη για τη σταθερή ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένουν σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να επωφελείται από υποστηρικτικές νομισματικές συνθήκες, με χαμηλό κόστος χρηματοδότησης για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις παρά την αναμενόμενη σταδιακή απόσυρση των νομισματικών κινήτρων.

Επιπλέον, κατά την Κομισιόν, “η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας καθώς και η βελτίωση των ισολογισμών των νοικοκυριών και η αύξηση των επιπέδων εμπιστοσύνης των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, παρά την κάμψη των υψηλότερων τιμών ενέργειας”.

Τέλος, η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ η στήριξη από το εξωτερικό περιβάλλον υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα ενόψει των εντάσεων εμπορικής πολιτικής που υπάρχουν σήμερα, ο άμεσος αντίκτυπος των προστατευτικών μέτρων μέχρι στιγμής παραμένει περιορισμένος και η πρόβλεψη βασικής γραμμής εξακολουθεί να παρατηρεί την επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου κάτι που λογικά θα πρέπει να εξασφαλίσει συνεχή ζήτηση για ευρωπαϊκά αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανάλυση της DGECFIN.

Συμπερασματικά, οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ πρόκειται να συνεχίσουν να επεκτείνονται φέτος και το 2019, αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό από ό, τι το 2017. Οι προοπτικές για αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ το 2018 αναθεωρήθηκαν σε 2,1%, δηλαδή κατά 0,2 π.μ. σε σύγκριση με την εαρινή πρόβλεψη και παραμένουν αμετάβλητη στο 2,0% το 2019.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ